DPNCG: Prizemna, prljava kampanja portala Aktuelno protiv Šćepanović, obratili smo se Tužilaštvu i Ministarstvu

"Podsjetili smo Tužilaštvo i Ministarstvo da je sloboda medija osnov demokratije u državi, a da bi mediji i novinari radili posao bez straha moraju imati slobodni ambijent i biti lišeni pritisaka, zastrašivanja i ucjena

18887 pregleda 18 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Šćepanović, Foto: Privatna arhiva

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) obratilo se Državnom tužilaštvu i Ministarstvu kulture i medija zbog pokušaja kompromotacije i zastrašivanja koleginice Dragane Šćepanović, protiv koje portal aktuelno.me pokreće prizemnu, prljavu kampanju, jer su njegovi vlasnici nezadovoljni njenim izvještavanjem, saopšteno je danas iz DPNCG.

Dragana Šćepanović je dopisnica "Vijesti" iz Kolašina, koja je više puta pisala o poslovanju Ski resorta Kolašin 1450 a.d. Kolašin, čiji je vlasnik Zoran Bećirović.

"Podsjetili smo Tužilaštvo i Ministarstvo da je sloboda medija osnov demokratije u državi, a da bi mediji i novinari radili posao bez straha, moraju imati slobodni ambijent i biti lišeni pritisaka, zastrašivanja i ucijena. To uostalom garantuju i zakoni ove države, Ustav, kao i konvencije koje Crna Gora mora da poštuje kao članica Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope", ističe se u saopštenju DPNCG koje potpisuje generalna sekretarka Mila Radulović.

U saopštenju se dodaje da već duže vrijeme u Crnoj Gori postoje portali čija je svrha da javno kompromituju i zastrašuju ljude, a da Državno tužilaštvo i Ministarstvo kulture i medija ne preduzimaju ništa tim povodom.

"Sjetimo se portala udar.me čije pisanje nikada nije istraženo, odnosno ko stoji iza tog pokušaja kompromitacije protivnika bivše vlasti, među kojima je bilo i brojnih novinara. Osnivač portala aktuelno.me je preduzeće Ski resort Kolašin 1450 a.d. Kolašin. Na njemu se duži period objavljuju tekstovi uvredljivog sadržaja, ovaj put i protiv novinarke Dragane Šćepanović. Uz to se najavljuje i kampanja protiv nje", kazali su iz DPNCG.

Oni su poručili da je Šćepanovićeva dopisnica "Vijesti" iz Kolašina, pa time piše i o radu Skijališta i drugim poslovima njegovih vlasnika, koji su joj već priređivali neprijatnosti.

"To im očigledno nije po volji pa su odlučili da je na ovaj način uplaše i kompromituju kako bi prestala da izvještava. Kao što znate, država već plaća politički ceh zbog neistraženih napada na novinare, koji su između ostalog, i posljedica neangažovanosti tužilaca da procesuiraju odgovorne za to", rekli su iz DPNCG.

Navode da se zato nadaju da tužilaštvo neće dozvoliti da verbalni napadi i uvrede prerastu u nešto više i da će u skladu sa zakonima ispitati ove događaje i procesuirati odgovorne.

"Ako i nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti (a sigurni smo da u izvještavanju ovog portal sigurno ima, jer koleginica nije jedina meta višemjesečnih hajki), očekujemo da tužilaštvo podnese prekršajne prijave nadležnom Sudu. Uloga medija nije da se obračunavaju sa neistomišljenicima, već je to njihova zloupotreba i Zakon o medijima i konvencije su jasni u tom dijelu. Naše udruženje nije pristalica prijavljivanja kolega - urednika i medija, ali ovdje nije riječ o slobodi izražavanja, već o njenoj zloupotrebi koju prepoznaje i Konvencija o ljudskim pravima i slobodama i praksa Evropskog suda za ljudska prava. Zato očekujemo da nadležno tužilaštvo isprati ovaj slučaj, kao i da Vrhovno državno tužilaštvo razmotri naše preporuke - koje smo ranije uputili u formi Analize napada na novinare", rekli su iz DPNCG.

Poručili su da od Ministarstva kulture i medija očekuju da opomene portal na potrebu i obavezu poštovanja Ustava, zakona i konvencija i proaktivno sa Državnim tužilaštvom ne dozvoli da verbalni napadi i uvrede prerastu u nešto više.

"U ovom dijelu već se radi na izmjeni medijskog zakonodavstva ali to sada nije dovoljno. S obzirom na predstojeće predsjedničke izbore, očekujemo da će biti još dosta ovakvih slučajeva pa je zato potrebno hitno angažovati se u ovom dijelu. Očekujemo da nas Tužištvo i MKI obavijeste šta su preduzeli ovim povodom. Mi ćemo svakako koleginici Dragani pomoći da u građanskoj parnici pred sudom ostvari svoja prava", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Bonus video: