U Tivtu obilježen Dan zaštite i spašavanja: Prijem za vatrogasce, prezentacija nove opreme i edukacija učenika

"U sva tri društva ima ukupno oko 160 dobrovoljnih vatrogasava od kojih je dio završio i kurseve pružanja prve pomoći, spašavanja iz ruševina i spašavanja sa visina, a koje se povremeno organizuju u Direktoratu za vanredne situacije"

1701 pregleda 2 komentar(a)
Dan zaštite i spašavanja u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Dan zaštite i spašavanja u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Nizom aktivnosti i prigodnih programa u Tivtu je obilježen 1. mart - Međunarodni Dan civilne zaštite, odnosno Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Primarni cilj svih ovih aktivnosti bio je podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i ulozi civilne zaštite u prevenciji i edukaciji.

Tako su danas pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat i dobrovoljnih vatrogasnih društava “Krtoli”, “Tivat” i “Boka” priredili vježbe evakuacije u svim osnovoškolskim objektima na teritoriji te opštine.

Dan zaštite i spašavanja Tivat, Tivat
foto: Siniša Luković

Vatrogasci su djeci održali i pokazne vježbe i prezentovali svoju opremu, a to je za mališane iz JPU "Bambi" u turističkom rizortu Luštica Bay u Krtolima uradila i tamošnja posebna Služba za hitne intervencije kompanije Luštica Development.

U Srednjoj školi "Mladost" predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a - Područne jedinice Herceg Novi, održali su za učenike te škole edukativne radionice o pripravnosti u slučaju zemljotresa.

Dan zaštite i spašavanja Tivat, Tivat
foto: Siniša Luković

Obilježavanje Dana zaštite i spašavanja bila je i prilika da rukodvodstva triju ovdašnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava prikažu dio novonabavljene opreme koju je obezbijedilo DVD "Krtoli" preko projekta "Opremljenost DVD Krtoli i oprema/trening za prvu pomoć", za što je od Fonda za zaštitu i spašavanje u Crnoj Gori to društvo dobilo ukupno 8.750 eura.

Ta sredstva dobrovoljni vatrogasci iz Krtola podijelili su sa svojim kolegama iz DVD-a “Tivat” i DVD-a “Boka”, pa je svako od tih društava dobilo po jednu spinalnu dasku sa pratećim sredstvima - šancovim kragnama, pojasevima, fiksatorima, sa kojim se povrijeđeni u potpunosti imobiliše, te prsluke za izvlačenje povrijeđenih iz automobile prilikom saobraćajnih udesa.

Dan zaštite i spašavanja Tivat, Tivat
foto: Siniša Luković

"Sa tom opremom unesrećeni može da se spasi od ozbiljnih povreda koje mogu imatio tragične posljedice", kazao je komandir DVD Krtoli, Milan Vukošić.

Naglasio je da će uskoro sva tri društva dobiti i određenu količinu novih vatrogasnih crijeva, mlaznica i razdjelnica.

"To očekujemo uskoro, naručene su spinalne daske i prateća opremu, crijeva, mlaznice. Svako društvo je dobilo opremu ravnopravno. Nadam se da ćemo opremu što manje koristiti, ali u kriznim situacijama smo spremni da reagujemo adekvatno", istakao je Vukošić.

Prema njegovim rijelima u sva tri društva ima ukupno oko 160 dobrovoljnih vatrogasava od kojih je dio završio i kurseve pružanja prve pomoći, spašavanja iz ruševina i spašavanja sa visina, a koje se povremeno organizuju u Direktoratu za vanredne situacije.

Dan zaštite i spašavanja Tivat, Tivat
foto: Siniša Luković

Sukcesivno, i ostali tivatski dobrovoljni vatrogasci proći će kroz ove obuke.

Vukošić i njegove kolege iz DVD “Tivat” Tomislav Elkaz i DVD “Boka” Igor Petković kazali su da ovdašnja dobrovoljna vatrogasna društva imaju odličnu saradnju sa Opštinom Tivat koja im, ističu, “uvijek izlazi u susret koliko god može”.

Spasioci koji su bili u Turskoj kod Komnenovića

Predsjednik Opštine Željko Komnenović danas je povodom Dana zaštite i spašavanja, upriličio prijem za pripadnike SZS Tivat, vatrogasce-spasioce Robertina Maslovara i Marka Živića koji su u sastavu crnogorskog tima koji je organizovao Direktorat za vanrene situacije, nedavno učestvovali u spašavnaju preživjelih iz ruševina u katatsrofalnom zemljotresu koji je pogodio jugoistočni dio Turske.

Komnenović je dvojici tivatskih vatzrogasaca čestitao na hrabrosti i požrtvovanju koje su demonstrirali u Turskoj i uručio im prigodne poklone i novčane nagrade.

Inače, međunarodni Dan civilne zaštite proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine, dok se Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori obilježava od 2013. godine.

Bonus video: