Pićurić: Zgrade prioritet u sprovođenju mjera energetske efikasnosti

"Od 2021. Opština učestvuje u subvencionisanju obnove fasada na stambenim zgradama. Do sada je projektom predviđeno desetak zgarda za rekonstrukciju fasade po modelu energetske efikasnosti“, kazala je Pićurić

1865 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovala je okrugli sto na temu energetske efikasnosti pod nazivom "Energetska efikasnost u Nikšiću i Plužinama – politike, programi i izazovi". Na okruglom stolu su razmatrani do sada realizovani programi, kada je u pitanju ova oblast u pomenutim opštinama, ali i mogućnosti za unapređenje.

Prema riječima Ljiljane Pićurić, energetske menadžerke u Opštini Nikšić, zgrade su prioritetni sektor za sprovođenje mjera energetske efikasnosti.

"Od 2021. Opština učestvuje u subvencionisanju obnove fasada na stambenim zgradama. Do sada je projektom predviđeno desetak zgarda za rekonstrukciju fasade po modelu energetske efikasnosti“, kazala je Pićurić, stoji u saopštenju za javnost.

Kao pozitivan primjer, istakla je rekonstrukciju zgrade Opštine Nikšić.

"Urađena je demit fasada, a drvna stolarija zamijenjana je PVC stolarijom. U istom period urađena je zamjena kotlova koja je pored funkcionalnosti i uštede, značajno doprinijela i smanjenju emisije izduvnih gasova“, istakla je Pićurić.

Prema njenim riječima Opština je ušla u projekat korišćenja obnovljivih izvora energije i u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore rade na realizaciji projekata ugradnje solarnih panela na krovovima objekata javnih ustanova.

"Riječ je o zgradama Sportskog centra, Filološkog fakulteta, Nikšićkog pozorišta, Autobuske stanice i Javne ustanove 'Zahumlje'. Potrošnja električne energije biće znatno smanjena. Tu je i LED rasvjeta koja je značajno efikasnija i procijenjena ušteda je nešto preko 77 odsto“, rekla je Pićurić.

Podsjetila je da Opština nema ulaganja u projekat, već će izvođač radova naplatiti usluge tokom narednih 18 godina od ostvarenih ušteda.

Prema riječima Milivoja Dondića iz Opštine Plužine, ta lokalna samouprava nije donijela Lokalni energetski plan, pa u prethodnom periodu nije imala mnogo realizovanih projekata kada je u pitanju energetska efikasnost.

"S obzirom na klimu u opštini Plužine, više možemo uraditi kada je u pitanju grijanje domaćinstava. Termoizolacija javnih zgrada i privatnih objekata i korišćenje solarne energije su načini da se zamijeni tradicionalno grijanje u domaćinstvima koje se zasniva na drvima za ogrijev. Ovaj način grijanja uglavnom zagrijava samo jednu prostoriju, dok je u ostatku objekta hladno. Plužine mogu da traže šansu i kada je u pitanju korišćenje energije vjetra“, kazao je Dondić.

Na događaju koji je okupio predstavnike opština Nikšić i Plužine, ekoloških nevladinih organizacija i zainteresovane građane, predstavljena je analiza usaglašenosti energetske politike u Nikšiću i Plužinama sa energetskom strategijom Evropske unije (Zelena agenda za Zapadni Balkan, Zeleni evropski plan).

Kako su naveli iz DMEN-a, iako je poziv poslat, događaju se nije odazvala Elektroprivreda Crne Gore.

Okrugli sto organizovan je u okviru projekta „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“ koji sprovode Društvo mladih ekologa Nikšić i NVO Divlja ljepota iz Plužina.

Pomenuti projekat finansiran je u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava.

Bonus video: