Ombudsman: Policajci ponižavali Kojaševića

"Zaštitnik zaključuje da je postupanjem policijskog službenika u konkretnom slučaju povrijeđeno pravo na nepovredivost fizičkog psihičkog integriteta podnosioca pritužbe Ustava i predstavlja ponižavajuće postupanje“

13456 pregleda 11 komentar(a)
Kojašević, Foto: Savo Prelević
Kojašević, Foto: Savo Prelević

Policijski službenici ponižavali su fudbalera Damira Kojaševića tokom zaustavljanja njegovog automobila u podgoričkom naselju Konik 28. oktobra prošle godine.

To je utvrdila institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

"Zaštitnik zaključuje da je postupanjem policijskog službenika u konkretnom slučaju povrijeđeno pravo na nepovredivost fizičkog psihičkog integriteta podnosioca pritužbe Ustava i predstavlja ponižavajuće postupanje“, stoji, između ostalog, u mišljenju te institucije.

Kojašević je pritužbu uputio preko advokatice.

Zaštitnik je Upravi policije preporučio da obezbijedi primjenu preporuke Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

„...Da mora postojati jasno shvatanje da se odgovornost za zlostavljanje proteže dalje od samih počinilaca na sve one koji znaju, ili bi trebalo da znaju na osnovu svog položaja da se zlostavljanje dešava, a ne preduzimaju radnje na njegovom sprečavanju niti ga prijavljuju, a što podrazumijeva postojanje jasne linije izvještavanja, kao i usvajanje zaštitnih mjera za osobe koje prijavljuju zlostavljanje“, stoji u mišljenju.

Upravi policije je preporučeno i da da razmotri mogućnost audio-vizuelnog snimanja svih akcija policije.

Zaštitnik je preporučio Kliničkom centru Crne Gore da obezbjedi dosljednu primjenu Istanbulskog protokola u praksi.

„Zaštitnik podsjeća da izvještaj ljekara specijaliste treba sadržati detalje o pacijentu, mjesto i vrijeme, detalje istorije događaja, fizički pregled i terapiju, identifikaciju i opis povreda, ostale informacije iz medicinskih zapisa, i zaključak o stepenu podudarnosti povreda. Konkretni izvještaj KC-a nije sadržao jasan opis povreda, kao ni fotografiju povrede. Sa tim u vezi, Zaštitnik podsjeća na obavezu sačinjavanja fotografija u boji, što je prije moguće, čak i najjednostavnijim foto-aparatom“, navodi se u mišljenju.

Kojašević je krajem oktobra prošle godine kazao da su ga policajci, poslije zaustavljanja njegovog automobila na Koniku, "napali, udarili nekoliko puta i matretirali", zbog čega je najavio da će ih tužiti.

Bonus video: