Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću za petak najavili protest: Višegodišnji problemi se ne rješavaju

"Ponašanje prema studentima u domovima, kao i na fakultetu je nerijetko bahato, često ostajemo bez ikakvog odgovora na osnovna pitanja i sada definitivno zahtijevamo javne i konkretne odgovore"

9727 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću najavili su za petak u 14 časova protest ispred zgrade fakulteta zbog, kako su naveli u saopštenju, dugogodišnjih problema koji se ne rješavaju.

Kako su istakli, problemi sa kojima se godinama suočavaju a koji se nikako ne rješavaju tiču se uslova u domovima, funkcionisanje menze i ophođenja prema studentima.

"Problemi se ponavljaju, a od institucija ne dobijamo adekvatan predlog koji će makar privremeno omogućiti korektan boravak studenata u domovima, kao i u zgradi fakulteta. Što se tiče studentskog doma, neredovno grijanje je postalo predvidljivo i očekivano, a s druge strane, menza funkcioniše isto sa 1.500 studenata, kao što je funkcionisala sa 200. Ponašanje prema studentima u domovima, kao i na fakultetu je nerijetko bahato, često ostajemo bez ikakvog odgovora na osnovna pitanja i sada definitivno zahtijevamo javne i konkretne odgovore", navodi se u saopštenju studenata.

Kako je "Vijestima" objasnila studentkinja Marija Marković, menza je premala za broj studenata koji se hrane u njoj, obroci su ograničeni po broju sati, tako da nije rijetkost da ako se dođe u 15 časova nema ništa da se pojede.

"Ako dođete da večerate u 20 časova imaćete ni manje ni više nego pohovanu salamu. Na početku mjeseca je potrebno uzeti bonove za taj isti mjesec, međutim, po pet dana su tolike gužve, da ljudi čekaju u redovima po osam sati i na kraju ostanu bez obroka koji su uplatili. Bonovi se unaprijed ne mogu uzeti jer bi onda neko morao danima da odradi čitavu smjenu", kazala je Marković.

Tvrdi da je ponašanje uprave doma prema studentima mnogo puta bilo nekorektno, a da su u to mogli da se uvjere i studenti koji su iz drugih zemalja došli na Erasmus razmjenu.

Podsjetila je da prošlog mjeseca studenti u domu "Onogošt" dva dana nijesu imali grijanje, dok je temperatura vani bila veoma niska.

Sa svim problemima i zahtjevima upoznali su Ministarstvo prosvjete, Univerzitet Crne Gore i dekanate Filozofskog i Filološkog fakulteta, kojima su jutros poslali mejl.

Direktorica Doma učenika i studenata "Braća Vučinić", Mirjana Spasojević, koja je na tu dužnost stupila prije pola godine, kazala je da su naslijedili brojne probleme, sa kojima pokušavaju da se izbore. Kako je istakla, prva i osnovna briga su joj učenici i studenti, razumije njihovo nezadovoljstvo i uvijek je za to da oni budu pokretači promjena i da treba da se bore za svoja prava, ali da je iznenađena što joj se niko od studenata nije obratio da ima neki problem, što nije pokucao na njena vrata, poslao prigovor.

"Ovdje su zaista nagomilani problemi. Ne treba zaboraviti da se cijena smještaja i hrane nije mijenjala od 2008.godine i da iznosi nepuno 30 eura. Sa druge strane, studenti u 'Onogoštu' samo smještaj plaćaju toliko. Iako je Ministarstvo sa 'Onogoštom' 2016.godine potpisalo ugovor o pružanju usluga smještaja i hrane, oni imaju samo smještaj a hrane se kod nas. Kapacitet menze je ograničen. Ipak je u pitanju Dom koji je izgrađen 1968.godine", kazala je Spasojević.

Kako je istakla, resorno Ministarstvo im dotira 80 odsto, i kada im odbiju plate, ostane im svega 5000 eura da plate sve dažbine.

"Mi im iz sopstvenih sredstava plaćamo hranu. To odlično znaju studenti iz Doma . Kuvarice su im kao majke i nikoga neće vratiti sa trake, imao bon ili ne. Tačno je da su redovi za bonove, ali taj sistem smo zatekli i krenuli smo u sređivanje, ali za sve su potrebna sredstva. Prioritet mi je da uvežem kuhinju i magazin, a drugi program su mi kartice koje će biti završene na početku sledeće godine", kazala je direktorica Doma i poručila studentima da je uvijek tu za njih i da će ići zajedno da traže bolje uslove.

Danas će se sastati predstavnici studenata, uprava Doma i predstavnici Ministarstva prosvjete kako bi razgovarali o svim problemima i eventualnim rješenjima.

Bonus video: