Benefiti korišćenja hljebova od Durum brašna u ishrani

Naša pekara! Za hranljiv i slasan doručak izdvajamo hljeb od Durum brašna iz Aroma i City marketa!

32432 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Često se za neku namirnicu kaže da je zdrava, ali nismo u potpunosti upoznati sa njenim benefitima, pa tako je i sa Durum brašnom. Zašto je dobro uključiti hljebove od ovog brašna u svakodnevnu ishranu, koje su to nutritivne vrijednosti i benefiti za organizam? Durum brašno je vrsta pšeničnog brašna koja se proizvodi od posebne pšenice pod nazivom Triticum durum (durum na latinskom znači tvrdo) i najčešće se koristi za proizvodnju tjestenina i hljeba. Karakterističnog ukusa i specifične teksture, brašno dobijeno od tvrdog pšeničnog zrna veoma je bogato hranljivim materijama u poređenju sa drugim vrstama brašna.

Nutritivne vrijednosti Durum brašna

Durum brašno sadrži visok nivo proteina, vlakana, kompleks vitamina B (B1, B2, B3 i B6) i minerala kao što su gvožđe, magnezijum, cink, mangan i fosfor. Na 100 grama brašna, od makronutrijenata, sadrži oko 14g proteina, 3g vlakana i 70g ugljenih hidrata. Ovo brašno ima nisku količinu masti (do 2.5g) i nisku glikemijsku vrijednost, što ga čini idealnim za osobe koje pažljivo biraju proizvode za svoju ishranu.

Benefiti konzumiranja hljeba od Durum brašna

Poboljšava varenje - hljebovi i peciva od ovog brašna izuzetno su bogati vlaknima i mogu da pomognu u varenju hrane, regulisanju probavnog sistema i održavanju zdravog digestivnog trakta.

Regulisanje tjelesne mase - proizvodi od ovog brašna duže održavaju osjećaj sitosti, a visok nivo proteina je dobar za održavanje mišićne mase. U zavisnosti od individualnih navika i potreba, hljebovi od ovog brašna mogu doprinijeti kvalitetnoj i uravnoteženoj ishrani.

Podstiče dobar imunološki sistem - značajna količina minerala poput magnezijuma, gvožđa, fosfora, odlična je za održavanje boljeg imunološkog stanja organizma, a kompleks vitamina B pomaže u održavanju dobrog metabolizma.

Domaća pekara
foto: Domaća trgovina - Aroma

A da na tanjiru za obrok imate raznovrsne i zdrave hljebove pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. U ovim marketima svaki radni dan se peče preko 20 vrsta svježeg hljeba i peciva od različitih vrsta brašna i sjemenki. Za hranljiv i slasan doručak izdvajamo hljeb od Durum brašna iz Aroma i City marketa, za lijep i zdrav početak radnog dana.

Pored svih benefita, Durum brašno čini oko 10 odsto svjetske proizvodnje pšenice, ali ohrabruje činjenica da se sve više prepoznaje kao važna i zdrava namirnica u svakodnevnoj ishrani.

Aroma i City marketi

Sve za tebe!