Vuković: Velike države antihitlerovske koalicije ponosile bi se ovakvim spomen domom i jubilejima

"Treba da se okupljamo jer narod koji zaboravi prošlost zaboravlja i budućnost. Konferencija održana na ovom mjestu i u ovom domu bila je do tada najveći održani skup crnogorskih komunista", kazao je između ostalog potpredsjednik centralnog komiteta Jugoslovenske komunistička partije Crne Gore Mirko Vuković
148 pregleda 2 komentar(a)
Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Foto: Obrad Pješivac
Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.09.2017. 14:41h

Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, u subotu je u Barama Žugića u opštini Žabljak, obilježila 77 godina koliko je proteklo od Pokrajinske konferencije Komunističke partije Jugoslavije za Crnu Goru, Boku, Sandžak i Kosovo i Metohiju i 80 godina od dolaska Josipa Broza Tita na čelo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).

Skup je pred više od 100 poštovalaca tog vremena i ideja iz svih krajeva Crne Gore, ispred spomen kuće u kojoj je konferencija održana, počeo intoniranjem himne "Hej Sloveni", nakon čega je potpredsjednik centralnog komiteta te partije Mirko Vuković pored ostalog kazao da bi se velike države antihitlerovske koalicije "ponosile sa ovakvim spomen domom i jubilejima".

"Treba da se okupljamo jer narod koji zaboravi prošlost zaboravlja i budućnost. Konferencija održana na ovom mjestu i u ovom domu bila je do tada najveći održani skup crnogorskih komunista", kazao je Vuković.

Profesor istorije Manojlo Žugić govorio je o istorijskim faktima tih događaja, načinu kako je organizovana i pritom citirao brojne analitičare i savremenike koji su se bavili ovom konferencijom. Istakao je doprinos durmitorskih komunista ukućana iz kuće koja je sada spomen dom da konferencija protekne u najboljem redu.

Predsjednik centralnog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Vladislav Vuković kazao je da je konferencija udarila temelje budućeg rada KPJ i naglasio da su na njoj donijete odluke o antifašističkoj borbi istovremeno sa borbom protiv kapitalizma, ističući da bi ova spomen kuća, kao muzej jednog vremena i važnog datuma morala biti sastavni dio turističke ponude ovog kraja i Crne Gore.

Učenici OŠ "Dušan Obradović" sa Žabljaka priredili su prigodan recitatorski program, a obilazak muzeja i eksponata u njemu izazvao je veliku pažnju prisutnih.

Bonus video: