Eksperti Savjeta Evrope: Istražiti mogućnosti da ASK ima uvid u bankarske račune i bez saglasnosti funkcionera

Šta piše u Analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva

15130 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Eksperti Savjeta Evrope predložili su da se razmotri uvođenje prava Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da traži informacije i mogućnost za zaključivanje i sprovođenje sporazuma sa inostranstvom.

To se navodi u Analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili dr Valts Kalniš i dr Jure Škrbec, eksperti Savjeta Evrope, prenosi Portal RTCG.

Ta analiza biće razmatrana na sjutrašnjoj sjednici skupštinske Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

"Istražiti zakonske mogućnosti da se Agenciji omogući pristup potpunim podacima ili određenim kategorijama podataka (na primjer, o akumuliranim godišnjim iznosima kredita i zaduženja) banaka i drugih finansijskih institucija za potrebe provjere podataka o prihodima i imovini javnih funkcionera bez uslova saglasnosti", piše u Analizi, do koje je došao Portal RTCG.

Eksperti preporučuju da se direktno obavežu supružnici i punoljetna djeca javnih funkcionera da daju tačne i potpune podatke za popunjavanje izvještaja o prihodima i imovini i potvrđuju podatke potpisom.

"Alternativno, supružnici i punoljetna djeca mogu čak biti obavezni da samostalno popunjavaju i predaju svoje izjave", navedeno je u Analizi eksperata Savjeta Evrope.

"Revidirati kategorije prijavljenih podataka kako bi uključili različite vrste prava korišćenja imovine, pokretnu imovinu registrovanu u inostranstvu, transakcije (posebno njihovu namjenu, vrijednost i broj) izvršene tokom perioda prijavljivanja, stvarno vlasništvo, digitalnu imovinu kao što su kriptovalute i nezamjenljivi tokeni", podvukli su eksperti.

Preporučeno je i da se razmotri uvođenje barem pristanka na pristup podacima banaka i drugih finansijskih institucija koji se tiču supružnika i djece javnih funkcionera.

"U izvještaje o prihodima i imovini uvrstiti imena i matične brojeve lica povezanih sa javnim funkcionerom (u tajnosti Agencije)", jedna je od preporuka.

Kako se napominje, ukoliko Crna Gora utvrdi da zakonom utvrđene poslovne tajne koje se ogledaju u izvještajima o prihodima i imovini treba ograničiti od javnog objavljivanja, uvesti takvo izuzeće samo u pogledu podataka koji se odnose na supružnike i djecu javnih funkcionera.

"Tačno i sveobuhvatno postaviti glavne faze provjere kao i principe odabira podnosilaca prijave za provjeru kako bi se, između ostalog, osiguralo da će se tačnost i potpunost svih izvještaja provjeravati najmanje jednom u određenom broju godina", naveli su eksperti Savjeta Evrope.

Skupština je prošle godine formirala radnu grupu koja se bavi izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije. Cilj je unaprijediti rad Agencije za sprečavanje korupcije, posebno provjeru imovine javnih funkcionera, provjeravati tokove u izbornim kampanjama i uvesti stroža pravila za prijavljivanje imovine javnih zvaničnika.

Bonus video: