Fondacija "Pristanište" organizuje 5. marta akciju čišćenja budvanske plaže

Na godišnjicu osnivanja, navode, žele da kažu "Hvala od srca, Crna Goro!"

1746 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fondacija "Pristanište" koju čini grupa volontera iz Crne Gore, Ukrajine i Rusije organizuje 5. marta u 13 časova akciju čišćenja budvanske plaže "Neka bude čisto".

Ta fondacija je, kako su kazali, osnovana nakon što je nekoliko desetina hiljada ljudi ostalo bez svojih domova u Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji i izbjeglo u Crnu Goru usljed napada ruske vojske na Ukrajinu.

Na godišnjicu osnivanja, navode, žele da kažu "Hvala od srca, Crna Goro!"

Pojasnili su da su od svog osnivanja 5. marta iznajmili prvu kuću od 10 stanova, smjestili prve izbjeglice, obezbijedili im hranu, savjetovali ih, pomagali u traženju posla, odabiru stalnog smještaja, upisu djece u školu, omogućili psihološku podršku.

"Sada iznajmljujemo tri velike kuće u Budvi, u kojima može istovremeno da boravi do 30 porodica, svaka u svom stanu. Tokom godine kod nas je boravilo 639 osoba, uključujući 161 dijete i 47 kućnih ljubimaca. Ukupno smo bili u mogućnosti da podržimo 1.845 ljudi: savjetovanjem, psihološkom pomoći i osnovnim potrepštinama, a takođe i materijalnom podrškom", saopštili su oni.

Sve to se, poručuju, dogodilo zahvaljujući 432 volontera i donacija, pojašnjavajući da su oni koji žive u Crnoj Gori dali 24.721 eura

"Stvorili smo bezbjedan prostor za one koji traže utočište i pomoć, a posebno se zahvaljujemo Crnoj Gori na toploj dobrodošlici i podršci. Tokom cijele ove godine, naši štićenici i mi, naišli smo samo na toplu dobrodošlicu kako od strane vlasti tako i od lokalnog stanovništva. Dragi prijatelji, pridružite nam se da izrazimo zahvalnost Crnoj Gori! Hajde da se okupimo na budvanskoj plaži i učinimo je čistijom i ljepšom", naglašavaju oni.

Bonus video: