Opština Nikšić će novom rasvjetom uštedjeti pola miliona eura

Do juna će u opštini Nikšić sva postojeća javna rasvjeta biti zamijenjena led rasvjetom

8613 pregleda 6 komentar(a)
Počela zamjena rasvjete, Foto: Privatna arhiva
Počela zamjena rasvjete, Foto: Privatna arhiva

Opština Nikšić je počela zamjenu postojeće javne rasvjete novom led rasvjetom, a kako je “Vijestima” kazao sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica posao će biti završen za 240 radnih dana od dana potpisivanja ugovora, a nova rasvjeta donijeće i uštedu od pola miliona eura.

Taj novac će, prema njegovim riječima, biti uplaćen za prvu ratu mjesec nakon što izvođač radova završi započeti posao.

”Zamjena je počela od centra i nastaviće se prema ruralnim područjima. Izradom Elaborata za javnu rasvjetu ustanovili smo da na teritoriji opštine Nikšić postoji 10.765 sijaličnih grla, a od toga 3.354 nije radilo. Čak 89 odsto sijaličnih grla su veliki potrošači, dok je samo 11 odsto bila led rasvjeta. Godišnje smo na račune za rasvjetu izdvajali 650.000 eura, a kada se posao zamjene završi to će biti oko 150.000 godišnje, tako da ćemo tu uštedu od 500 hiljada eura iskoristiti za plaćanje prve rate”, kazao je Krtolica.

Prema njegovim riječima, više od 100 hiljada eura godišnje je išlo na popravke, što za zamjenu sijaličnih grla, što za podzemne kablove. Sada, kako je rekao, neće o tome morati da vode računa, a nova garancija na sijalična grla je 20 godina.

”Do sada je godišnja potrošnja električne energije na teritoriji opštine Nikšić bila 7.800 megavat časova (MWh), dok će se zamjenom to svesti na 1.800 MWh. Bitno je i to što ćemo zamjenom dobiti Skada sistem kojim ćemo moći da pratimo kako gubitke na mreži, tako i kvarove, pa građani neće morati više da šalju zahtjeve za popravku”, rekao je Krtolica.

Projekat zamjene javne rasvjete, vrijedan 9,5 miliona eura, vodi se po ESKO modelu gdje Opština neće izdvajati dodatna sredstva, već će se naplaćivati iz uštede energije.

Opština je u septembru prošle godine potpisala ugovor za adaptaciju javne rasvjete sa firmom “Javna rasvjetljava” iz Slovenije koja će taj projekat realizovati u konzorcijumu sa podgoričkim preduzećem “Artek doo”.

Bonus video: