U Opštini Kolašin fali radnika, ali neće zapošljavati

U kolašinskoj opštini zaposleno 94, a postoji potreba za 116 službenika i namještenika

5763 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskoj lokalnoj administraciji i opštinskim službama zaposlena su 94 izvršioca, a ranijim sistematizacijama, kao i aktuelnim Kadrovskim planom, iskazana je potreba za 116 službenika i namještenika. No, sudeći prema onome što su “Vijestima” odgovorili u Opštini, ni ove godine ne planiraju se značajnija povećanja broja zaposlenih.

Iz službe predsjednika Opštine Vladimira Martinovića kazali su da su potrebe za još 27 službenika i namještenika, koje su iskazane Kadrovskim planom za ovu godinu, rezultat činjenice da je određeni broj njihovih kolega angažovan na određeno vrijeme.

Takođe, kako su rekli, predstoji i imenovanje rukovodećih osoba na skoro svim pozicijama, zbog smjene vlasti. Sve to je, kažu u Opštini, ukupno uz razliku između broja angažovanih i broja izvršilaca predviđenih ranijim sistematizacijama, računato kao “broj potrebnih službenika i namještenika”.

”U prvoj kategoriji kadrova opština Kolašin ima dva sekretara na određeno, a koji se iskazuju i kao potreba u ukupnom broju. Pojašnjenja radi, vršioci dužnosti su lica imenovana na period do šest mjeseci, što povlači obavezu da u Kadrovskom planu ista ta radna mjesta moraju biti prikazana i kao nepopunjena, s obzirom na to da je potrebno da se sprovede popunjavanje tih radnih mjesta u skladu sa zakonom”, objasnili su iz službe predsjednika Opštine.

Slična situacije je, tvrde, i kad je riječ o načelniku službe Komunalne policije, dva vatrogasca-spasioca koji rade na određeno, a potrebno je da se njihov radni angažman prevede u neodređeno. Objašnjavaju i da “Kadrovski plan ne predstavlja projekciju, niti su unesene potrebe koje su nove, već samo pregled radnih mjesta po organizacionim jedinicama na osnovu akata o sistematizaciji koji su doneseni krajem 2021. i početkom 2022. godine”.

”Kadrovski plan se u odnosu na prošlu godinu ne razlikuje, s obzirom na to da je i u kadrovskom planu za 2022. godinu bio isti broj zaposlenih, odnosno 94, od čega je 85 bilo u radnom odnosu na neodređeno. Smjenom vlasti ukazala se potreba za imenovanjem rukovodećih lica na skoro svim pozicijama, što predstavlja razliku u povećanju broja potrebnih izvršioca, u odnosu na prošlu godinu kada su rukovodioci bili u redovnim mandatima”, kažu u Opštini.

Podsjećaju da je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima predviđeno da se, u cilju upravljanja kadrovima u državnim organima, odnosno lokalnim samoupravama, donosi kadrovski plan kojim se planiraju broj zaposlenih, promjene u kadrovskoj strukturi i druga strateška pitanja upravljanja kadrovima.

Prema Odluci o budžetu za ovu godinu za bruto zarade u kolašinskoj opštini biće izdvojeno 1,25 miliona eura. Kako je Opština Kolašin u reprogramu poreskog duga, za svako popunjavanje radnog mjesta, neophodno je prethodno pribaviti saglasnost Ministarstva finansija.

Bonus video: