Uprava policije službenici kaznom ugrozila egzistenciju

Šta piše u mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda

9163 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava policije ugrozila je egzistenciju službenici iz Ulcinja, kada joj je rješenjem disciplinske komisije tokom šest mjeseci odbijala 40 odsto od zarade zbog povrede službene dužnosti.

To se navodi u mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koji je preporučio Upravi policije da u takvim i sličnim pravnim situacijama prilagodi dinamiku obustava isplate zarada, u slučaju kada postoji više osnova po kojima im se određeni iznosi odbijaju od zarade, kako ne bi došli u situaciju da im se ugrozi egzistencija.

Službenica policije žalila se instituciji Zaštitnika, tvrdeći da joj je rješenjem od 14. decembra 2020. godine izrečena novčana kazna na šest mjeseci u visini od 40 odsto mjesečne zarade, ukazujući da je prije toga njena zarada bila opterećena sa polovinom primanja na osnovu administrativnih zabrana.

Ona je u pritužbi navela da je nakon donošenja disciplinske mjere Uprava policije suprotno zakonu obustavila njenu zaradu za januar i februar na iznos od 90 odsto primanja.

Odlučujući po pritužbi službenice, zaštitnik je ocijenio da taj slučaj treba posmatrati sa aspekta prava na neometano uživanje imovine, u smislu odredbe člana 58 Ustava i Protokola 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

”Zaštitnik smatra da je miješanje u imovinu podnositeljke pritužbe bilo u skladu sa zakonom, budući da citirane odredbe Zakona o izvršenju i obezbjeđenju i Zakona o unutrašnjim poslovima, po mišljenju zaštitnika, jasno propisuju obustavu i izvršenje na zaradi zaposlene po spornim osnovima, pa u tom smislu ove odredbe zadovoljavaju zahtjev pravne sigurnosti i standard zakonitosti, jer su u sadržinskom smislu jasne i predvidljive”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić.

Ipak, u instituciji Zaštitnika smatraju da obustava isplate zarade nije bila proporcionalna legitimnom cilju koji se želio postići i da je na službenicu stavljen “poseban i prekomjeran teret”.

”U vezi sa pitanjem proporcionalnosti, zaštitnik upućuje na referentnu praksu Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj u svakom pojedinom slučaju mora postojati ‘pravičan odnos’ između zahtjeva od javnog interesa koji se želi postići i zaštite osnovnih prava pojedinaca, a što nije moguće postići ako podnosioci moraju da snose ‘poseban i pretjeran teret”, piše u mišljenju.

Upravi policije preporučeno je da u roku od 30 dana od dana dostavljanja mišljenja dostavi izvještaj o preduzetim radnjama.

Bonus video: