Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića pobjednici aktivnosti "Čini dobro, sačuvaj energiju"

Aktivnost "Čini dobro, sačuvaj energiju" je organizovana povodom 14. februara Svjetskog dana očuvanja energije i 5. marta Svjetskog dana energetske efikasnosti

4132 pregleda 1 komentar(a)
Učenici JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Foto: Fondacija Čini dobro
Učenici JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Foto: Fondacija Čini dobro

"Održiva energija zelena energija" JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića, koju je realizovala nastavnica Olivera Lučić, sa 96,4 boda osvojila je prvo mjesto u aktivnosti "Čini dobro, sačuvaj energiju" koju je oraganizovala Fondacija "Čini dobro" u saradnji sa Zavodom za školstvo, koji sprovodi međunarodni program "Eko škole".

Komisija, u sastavu Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo – nacionalna koordinatorka za Crnu Goru za Međunarodni projekat "Eko škole", Saša Karajović – NVO "EKOM" i član Fondacije za zaštitu životne sredine, Vanja Kosović, ICT Cortex, Marko Vukašinović, Ministarstvo prosvjete, član UO "Eko škole" i Marija Jovović, Fondacija "Čini dobro", je nakon bodovanja za druogoplasiranu aktivnost, sa osvojenih 95 bodova, izabrali "Energetska efikasnost i energija" JU OŠ "Kekec" iz Sutomora koju su realizovale Mirjana Bulatović , Vera Pješčić, Danka Šćepanović, Dragana Aprcović i Zorka Radonjić .

Učenici OŠ 'Kekec'
Učenici OŠ "Kekec"foto: Fondacija Čini dobro

Treće mjesto pripalo je aktivnosti "Energija i energetska efikasnost", sa osvojenih 94,4 boda, koju su realizovale Violeta Đukanović, Božana Vujadinović i Adrijana Mugoša u JU Srednja ekonomska škola "Mirko Vešović" iz Podgorice.

Učenici srednje škole 'Mirko Vešović'
Učenici srednje škole "Mirko Vešović"foto: Fondacija Čini dobro

Aktivnost "Čini dobro, sačuvaj energiju" je organizovana povodom 14. februara Svjetskog dana očuvanja energije i 5. marta Svjetskog dana energetske efikasnosti, a mogućnost učešća su imale obrazovno-vaspitne ustanove koje su dobitnice Zelene zastave, odnosno međunarosnog priznanja Eko škole.

Cilj aktivnosti je bio usmjeren na motivisanje nastavnog kadra da pokrene teme koje se odnose na energiju i značaj energetske efikasnosti u cilju edukacije, mijenjanja svijesti i navika učenika/ca, te motivaciju za njihovo uključenje u očuvanju životne sredine.

Učešće u aktivnosti “Čini dobro, sačuvaj energiju“ uzelo je 19 obrazovno-vaspitnih ustanova, koje su Komisji dostavile veoma kvalitetne i kreativne materijale za izvođenje nastavnih i vannastavnih aktivnosti na temu energije i energetske efikasnosti. Prosvjetni radnici su uspjeli da u ralizuju aktivnosti uključe veliki broj učenika/ca i na taj način im, između ostalog, omoguće da daju svoj doprinos u unapređenju stanja životne sredine u ustanovi koju pohađaju.

Tri prvoplasirane obrazovno-vaspitne ustanove će od Fondacije "Čini dobro" dobiti po 200 eura.

Bonus video: