Šta građani gledaju i slušaju: Trećina se o politici informiše iz regiona, neophodna veća odgovornost osnivača portala

Domaći mediji od građana dobili su i najnižu ocjenu za nezavisnost od politike i vlasnika, a u tom dijelu nešto je bolja ocjena data onima sa nacionalnom frekvencijom u odnosu na lokalne i nacionalni javni servis

3230 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Za skoro 30 odsto građana iz Crne Gore domaći mediji nisu primarni izvor informacija kad je u pitanju informativno-politički sadržaj, već takav program oni prate putem medija iz regiona.

Domaći mediji od građana dobili su i najnižu ocjenu za nezavisnost od politike i vlasnika, a u tom dijelu nešto je bolja ocjena data onima sa nacionalnom frekvencijom u odnosu na lokalne i nacionalni javni servis.

To je, pored ostalog, saopšteno na konferenciji Agencije za elektronske medije (AEM), na kojoj su pretstavljeni rezultati „Ispitivanja navika i stavova slušalaca i/ili gledalaca telčevizijskog i radijskog sadržaja”.

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku 1.006 građana, u periodu od 5. do 23. septembra.

Direktorica AEM Sunčica Bakić kazala je i da je ponuda medijskog sadržaja veća nego ikada, ali i da je upitno da li to donosi raznovrsnost i da li ti sadržaji zadovoljavaju potrebe građana.

Ukazujući na to da se, posebno mladi, sve češće informišu putem interneta, Bakić je ukazala i na značaj regulisanja internet publikacija, dodajući da je odgovornost njihovih osnivača sada veoma ograničena.

"A za trećinu publike, oni su primarni izvor informisanja”, rekla je Bakić.

Ona je kazala i da, koliko je važna medijska pismenost kod mladih, da je jednako važno posvetiti se edukaciji u tom smislu i kod starije populacije.

Ispitivanje koje je sprovela AEM pokazuje da najveći broj ispitanika konzumira medijske sadržaje sat do tri dnevno. Medijski sadržaj najmanje konzumiraju zaposlene osobe, dok su penzioneri među najčešćim konzumentima. Ispitivanje pokazuje i da oni sa srednjom školom konzumiraju više medijske sadržaje od onih sa visokim obrazovanjem, ali i da oni sa najvećim prihodima najmanje vremena provode uz medije.

Oni koji prate medijski sadržaj često ili uvijek prate igrane filmove i serije, vijesti i informativni i zabavne i muzičke sadržaje. Ispitanici rijetko ili nikad prate religijski sadržaj i emisije kolažnog tipa.

Sport, vijesti i informativne sadržaje više prate muškarci. Sport je takođe najviše praćen među zaposlenima.

Za ispitanike, najznačajnije su lokalne i uopšte teme iz Crne Gore i one su najvažnije za penzionere. Takve teme manji značaj imaju kod učenika i studenata. Veći značaj lokalnim temama daju ispitanici iz sjevernog regiona Crne Gore.

Najznačajniji servisi za ukupno informisanje su televizija i internet portali.

Televizija je značajnija za starije i one sa najnižim primanjima, dok internet portali imaju veći značaj kod mlađe populacije i ispitanika sa najvećim mjesečnim primanjima.

"Što je veći stepen obrazovanja, internet portali predstavljaju značajniji servis”, navodi se u ispitivanju AEM-a.

Veći značaj televiziji daju ispitanici sa sjevera, dok su za one na jugu značajniji internet portali.

Kod izbora medija, za ispitanike je najzačajnija brzina informisanja (35,3 odsto), a slijedi vjerodostojsnost (34,6) i nezavisnost, odnosno kvalitet i objektivnost (30,1).

Radio, pokazuje ispitivanje, i dalje je slušan medij - 76,1 odsto ispitanika sluša radijski program svaki ili skoro svaki dan. Ispitivanje je pokazalo da se radio najviše sluša putem FM prijemnika (64 odsto), dok se onlajn strim znatno manje koristi (20 odsto).

Kao i u slučaju TV sadržaja, i kod radijskog su za ispitanike najznačajnije informacije koje se dobijaju putem radio programa na teme iz Crne Gore i lokalne teme.

Kompletno ispitivanje dostupno je na vebsajtu AEM.

Bonus video: