Latković: Pretresanje advokata nije adekvatna mjera predostrožnosti

"Ne treba praviti razliku između sudije, tužioca, advokata ili bilo kojeg drugog pojedinca zaposlenog u sudstvu i tužilaštvu, te u bilo kojoj drugoj profesiji i djelatnosti", kazala je Latković

7677 pregleda 8 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa protesta, Foto: Privatna arhiva

Kotorska advokatica Aleksandra Latković je kazala da pretresanje advokata nije adekvatna mjera predostrožnosti, a posebno ne adekvatan odgovor sistema na ozbiljna i osjetljiva pitanja.

To je saopštila povodom slučaja Mladena Bulatovića, koji je u petak 3. marta ušao u zgradu podgoričkog Osnovnog suda i tužilaštva i aktivirao bombu i današnjih okupljanja građana i advokata ispred sudova u Crnoj Gori.

"Ovdje se ne radi ni o kakvim protestima već ujedinjenju građana, institucija i pojedinaca koji obavljaju bilo koju djelatnost", navodi se u saopštenju advokatice Aleksandre Latković.

Kako kaže, ono što se prije par dana desilo u Podgorici "moglo se desiti bilo gdje drugo, u bilo kojoj djelatnosti".

"Ne treba praviti razliku između sudije, tužioca, advokata ili bilo kojeg drugog pojedinca zaposlenog u sudstvu i tužilaštvu, te u bilo kojoj drugoj profesiji i djelatnosti", kazala je Latković.

Naglašava da je advokatska profesija usko vezana za sudstvo i tužilaštvo te je potrebno stvoriti uslove koji će bez razlike štititi sudije, tužioce, advokate, zaposlene u tim institucijama, kao i stranke koje se nađu u njima.

"Danas se možda čini da je ovo pitanje koje se tiče pravosuđa, a sjutra već može biti pitanje koje će se rješavati u okviru neke druge profesije", istakla je Latković.

"Okupljanjem se poslala poruka jedinstva koja će nadam se probuditi svijest svakog pojedinca, dok će sa druge strane, nadležni u cjelokupnom sistemu stvoriti adekvatne uslove rada i izdići bezbjednost i sigurnost boravka u svim institucijama na najvećem mogućem nivou", zaključila je Latković.

Bonus video: