Luksuzni mercedes oštećen prilikom ukrcaja na trajekt, sami će plaćati popravku

Niko od vozača automobila koji su minulih dana oštećeni na „Vasiliju“, od kada taj trajekt od 18. februara kao jedino plovilo te vrste prevozi automobile i putnike na liniji Kamenari-Lepetane, ne mogu računati da će im bilo ko nadoknaditi pretrpljenu štetu jer trajekt nije pokriven polisom obaveznog osiguranja

78205 pregleda 133 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vlasnik luksuznog sportskog mercedesa C-klase iz Njemačke je imao nezgodu prilikom ukrcaja na trajekt „Vasilije“ u Kamenarima, a u kojoj je njegov automobil pretrpio prilično oštećenje.

Prilikom ukrcaja na trajekt u Kamenarima, spušteni sportski mercedes njemačkih tablica je prednjim spojlerom i donjim dijelom branika zakačio ukrcajnu rampu i polomio ove plastične djelove karoserije.

Automobil se zaglavio na rampi pa su radnici sa trajekta fizički rukama podizali prednji kraj mercedesa kako bi se automobil „iskobeljao“ iz nezgodne situacije.

Ovo, inače, nije prvi ovakav slučaj da se prilikom ukrcaja na „Vasilija“ događa da automobili donjim dijelom kače ili ukrcajnu rampu ili samu površinu pristaništa zbog neodgovarajuće visine palube trajekta i lošeg ugla pod kojim rampa stoji u odnosu na pristupnu ravan za automobile na obali.

Ni vlasnik oštećenog luksuznog mercedesa iz Njemačke, ni bilo ko drugi od vozača automobila koji su minulih dana na oštećeni na „Vasiliju“ od kada taj trajekt od 18. februara kao jedino plovilo te vrste, prevozi automobile i putnike na liniji Kamenari-Lepetane međutim, ne mogu računati da će im bilo ko nadoknaditi pretrpljenu štetu.

Naime, preduzeće „Morsko dobro“ koje je „Vasilija“ besplatno dobilo u zakup od njegovog vlasnika, građevinske kompanjje „Briv Construction“ iz Kotora, kao ni sam trajekt, nisu pokriveni polisom obaveznog osiguranja za pružaoca usluge pomorskog prevoza robe i putnika.

Uz to, ova državna firma do sada nije i adekvatno registrovana za obavljanje trajektne djelatnosti, pa je to bio prevashodni razlog zašto se od 18. februara kada je Morsko dobro od kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara, preuzelo održavanje trajektne linije u Boki, ta usluga uopšte ne naplaćuje.

Naime, da bi operater naplaćivao uslugu trajekta, on mora biti uredno registrovan za obavljanje privredne djelatnosti prevoza putnika i robe u pomorskom saobraćaju za što Morsko dobro nije registrovano, a sama prodata vozna karta ujedno je i dokaz korisniku usluge da je pokriven obaveznim osiguranjem operatera i da će mu svaka šteta koju pretrpi na trajektu, biti nadoknađena.

To u praksi znači da svi koji trenutno koriste ovakav improvizovani trajektni prevoz u Boki, to rade na sopstveni rizik i moguću štetu.

Uprkos tome, nadležne džavne inspekcije se „prave mrtve“ i dozvoljavaju da se sve ovako improvizovano odvija jer je Vlada preuzimanje trajektne linije od strane države, nezvanično proglasila za „viši interes“.

Vlada je 9. februara obavezala Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) da u roku od 45 dana preuzme održavanje linije Kamenari-Lepetane. Morsko dobro je i zvanično to počelo da radi već 18. februara, kada je preuzelo upravljanje jedinom trajektnom linijom u državi od dotadašnjeg operatera, privatne kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara.

Za održavanje linije koja im je donosila milionske prihode, vlasnici Pomorskog saobraćaja su Morskom dobru prema ugovoru iz 2004. plaćali naknadu u visini od četiri odsto prihoda od prodatih voznih karata, što je godišnje iznosilo između 200 i 300 hiljada eura. Ugovor je istekao krajem 2018. da bi ga u avgustu naredne godine do daljeg, odnosno do izbora koncesionara kojem će se dugoročno povjeriti trajektna djelatnost, aneksom ugovora iz 2004. produžila Vlada premijera Duška Markovića (DPS).

Bonus video: