Delegacija Opštine Nikšić u posjeti Zenici: Saradnjom do novih poglavlja mira i prijateljstva

"Ocijenjeno je da su mladi sadašnjost i budućnost društva koje nije i ne smije biti polarizovano, već mora biti jednako za sve. Dešavanja koja su nas kroz istoriju dijelila se ne smiju ponoviti, a upravo mladi su čuvari mira", stoji u saopštenju

2681 pregleda 3 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Skupština opštine Nikšić
Sa susreta, Foto: Skupština opštine Nikšić

Delegacija Opštine Nikšić, na čelu sa predsjednikom Skupštine opštine (SO) Nemanjom Vukovićem, boravila je u Zenici, u kojoj je upriličeno više susreta i kulturnih događaja, kojima je krajnji cilj povezivanje "gradova čelika" - Nikšića i Zenice.

"Tokom radnog sastanka, kojem su prisustvovali i članovi Odbora za međureligijsku saradnju, predstavnici grada Zenica, tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA), zaključeno je da su Zenica i Nikšić po mnogome slične lokalne zajednice, što može biti dobra pretpostavka za uspostavljanje čvršćih veza koje će rezultirati saradnjom u različitim segmentima, a posebno u segmentima kulture, međureligijske saradnje i sporta, kao univerzalnih jezika koji mogu biti načini sporazumijevanja i otvaranja novih poglavlja mira i prijateljstva", navodi se u saopštenju za javnost.

Savjetnik u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Miloš Nenezić, bio je uvodničar na tribini "Uloga mladih u izgradnji mira putem međureligijskog dijaloga", upriličenoj u Samostanu sestara Uršulinki u Zenici.

"Kroz razgovor sa mladima razmatrane su dalje aktivnosti u procesu izgradnje i očuvanja mira i suživota različitih religija na Balkanu. Ocijenjeno je da su mladi sadašnjost i budućnost društva koje nije i ne smije biti polarizovano, već mora biti jednako za sve. Dešavanja koja su nas kroz istoriju dijelila se ne smiju ponoviti, a upravo mladi su čuvari mira", stoji u saopštenju.

U Muzeju grada Zenica Nemanja Vuković otvorio je izložbu "(De)konstrukcija", autorke Vladane Mirković.

Vuković je istakao da, kako se navodi, izložbu doživljava kao izvanredno sredstvo ponovnog, suštinskog povezivanja ljudi na našim prostorima.

"Vladana, i svi oni srećni i talentovani poput nje, imaju moć da stvaraju nove, lijepe i zanimljive svjetove. A svi mi, njihovi sugrađani i savremenici, imamo privilegiju da 'uranjajući' u taj čarobni svijet umjetnosti, nesumnjivo, postanemo bolji - na svim nivoima. Uvjeren sam da je ova manifestacija samo 'kockica' u velikom 'mozaiku' budućih, zajedničkih pobjeda na polju kulture i sveukupne afirmacije dobrog i lijepog", istakao je Vuković.

Posjetiocima su se obratili i Adnadin Jašarević, direktor Muzeja, Kenan Hodžić, sekretar OMS-a, te autorka, akademska vajarka iz Nikšića.

"Cilj ovakvih susreta jeste uspostavljanje prijateljstava između gradova našeg regiona, koji će nam pomoći da se jednoga dana dosanja san o prevlasti kulture mostova nad kulturom zidova", zaključuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: