Bjelica sebe vidi umjesto Vojvodićeve?

O smjeni rektorke razgovaralo bi se pod tačkom razno, a povod je njen istrajan stav da Visoka medicinska škola treba da bude preseljena u Podgoricu
84 pregleda 31 komentar(a)
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.09.2017. 06:22h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) zasjeda početkom sedmice, a jedna od tačaka mogla bi biti i smjena rektorke Radmile Vojvodić, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednik UO Duško Bjelica lobira da to tijelo podnese Senatu, koji zasjeda nekoliko dana kasnije, inicijativu za smjenu rektorke.

Bjelica juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Sagovornici sa UCG navode da nijesu precizirani razlozi zbog kojih bi mogla biti tražena smjena Vojvodić, te da će se, ako do toga dođe, o tom pitanju raspravljati pod tačkom razno. Isti sagovornici tvrde da Bjelica navodno sebe vidi na mjestu Vojvodićeve.

Povod za smjenu je rektorkin istrajan stav da Visoka medicinska škola treba da bude preseljena u Podgoricu, iako je Vlada zahtijevala da ostane u Beranama, a što je UO na kraju i prihvatio i to nakon smjene dijela članova koji su zastupali interese Vlade.

Bjelica je navodno već uspio dobiti podršku studenata u UO i Senatu za iniciranje smjene Vojvodić, obećavajući im bolji tretman za studentsku populaciju, potvrdilo je više izvora. U tome bi, bar što se tiče UO, mogao dobiti i podršku članova koje imenuje osnivač, odnosno Vlada.

Spor Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i UCG, u vezi sa sjedištem VMŠ trajao je više od dva mjeseca. Rektorka je odbila nalog Vlade da UCG raspiše konkurs za upis na Višu medicinsku školu u Beranama, pozivajući se na to da je VMŠ dobila akreditaciju na osnovu elaborata rađenog za Podgoricu.

Vlada je na sjednici 1. jula 2017. godine jednoglasno odlučila da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama, i tako odbila predlog UCG koji je potpisala rektorka, da se sjedište te obrazovne ustanove premjesti u Podgoricu.

UO u više navrata nije uspio da promijeni rektorkinu odluku. Na jednom od glasanja tokom jula, Bjelica je zbog zastupanja stava Vlade, a nakon što je taj stav preglasan u korist stava da se VMŠ seli u Podgoricu, podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika UO.

Nakon toga je Vlada smijenila dio svojih članova i delegirala nove, a na konstitutivnoj sjednici Bjelica je opet izabran za predsjednika UO, što je na UCG ocijenjeno kao "izdaja akademske zajednice i trgovina zarad ličnih interesa".

Sličan stav je, tvrde izvori "Vijesti", tog dana na sjednici jasno iznijela i rekotorka Vojvodić. Upravni odbor je konačnu odluku o raspisivanju upisa na VMŠ donio sredinom avgusta.

Hoće li UO imenovati nove prorektore

Rektorka Radmila Vojvodić je nedavno proslijedila UO predlog sa imenima novih prorektora, a više izvora “Vijesti” sa UCG smatraju da bi jedan od načina da Upravni odbor “doskoči” Vojvodićevoj bio i da ne imenuje njen budući tim.

Vojvodićeva je predložila aktuelnog prorektora Predraga Stanišića, nakadašnjeg dekana i dugogodišnjeg profesora PMF. Predložen je profesor Saša Milić, jedan od osnivača katedre za pedagogiju u Nikšiću, ali i nakadašnji dugogodišnji direktor Ispitnog centra profesor Željko Jaćimović, koji je bio i član UO u ime Vlade, ali je ranije podržao stavove kolega sa UCG, zbog čega je i smijenjen. Predložena je i profesorica Filološkog fakulteta Nataša Kostić, članica Centra mladih naučnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Odbora za doktorske studije UCG.

Još nema inicijative u Rektoratu

Prema Statutu UCG, inicijativu za smjenu rektora može podnijeti Senat ili pet članova UO, a u oba slučaja se ona dostavlja rektoru na izjašnjenje. Nakon toga se Senat određuje prema inicijativi i dostavlja odluku UO.

"U slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, Upravni odbor će i bez izjašnjavanja Senata razmotriti inicijativu i donijeti odluku. U slučaju da Senat ili Upravni odbor odbiju inicijativu za razrješenje, nova inicijativa se ne može podnijeti prije isteka šest mjeseci”, stoji u Statutu.

Na adresu rektorke Vojvodić do sada nije stigla slična inicijativa, saznaju Vijesti u Rektoratu. Prema Statutu, rektor prije isteka mandata može biti smijenjen ako je osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim funkcije, ako nestručno i nesavjesno vrši funkciju, ako ne izvršava zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju ili Statutom ili suprotno njima, ukoliko ima lične ili druge interese u suprotnosti sa interesima UCG...

"Kada svojim ponašanjem povrijedi ugled funkcije, ukoliko izgubi radnu sposobnost, zbog gubitka uslova za obavljanje poslova rektora, zbog odustnosti ili spriječenosti da obavlja funkciju”, navodi se u Statutu.

Bonus video: