Postavljen kamen-temeljac za Specijalnu bolnicu u okviru UIKS-a, planirano da bude gotova za dvije godine

"Moramo poboljšavati uslove ne samo službenika, nego i stanovnika ovog objekta, ali i omogućiti da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad", rekao je Abazović i dodao da na taj način žele da spuste stopu kriminaliteta u Crnoj Gori

11616 pregleda 10 komentar(a)
Sa postavljanja, Foto: Boris Pejović
Sa postavljanja, Foto: Boris Pejović

Nakon višegodišnjih najava da će se uslovi u spuškom zatvoru popraviti, izgraditi otvoreni zatvor, specijalna bolnica...danas je u krugu spuškog zatvora postavljen kamen temeljac za izgradnju Specijalne bolnice, otvorenog zatvora, multifukncionalnog objekta i nove prijavnice.

Planirano je da radovi, koji će značajno unaprijediti uslove pritvorenih i osuđenih lica, ali i zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), budu završeni za dvije godine.

Kamen temeljac postavili su premijer Dritan Abazović, ministar pravde Marko Kovač, Ingve Engrstom iz Delegacije EU, i pomoćnik direktora UIKS-a Darko Vukčević.

"Ova četiri objekta imaju istorijski značaj i za zatvroski sistem i za državu Crnu Goru. U pitanju je izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove, multifunkcionalnog objekta, otvorenog zatvora i prijavnice UIKS-a. Izgradnjom ova četri objekta biće ispunjen jedan od značajnih uslova za program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će u tom kontekstu biti unaprijeđena prava lica lišenih slobode, kako sa aspekta zdravstvene zaštite kao jednog od osnovnih ljudskih prava, tako i sa apsekta sprovođenja tretmana", kazao je Vukčević.

Istakao je da će izgradnjom tim objekata umnogome biti unaprijeđeni i uslovi u kojima radi zatvorsko osoblje.

"Izgradnja specijalne zdravstvene ustanove ima poseban značaj, a posebno imajući u vidu dugogodišnje problema sa kojima se suočavala Specijalna bolnicaza psihijatriju u Kotoru i Klinika za psihijatriju u Podgorici, u pogledu nedostatka smještajnih kapaciteta za lica kojima je izrečena mjera bezbjednosti", kazao je on.

"Veliku zahvalnost dugujemo najvećim spoljnopolitičkim partnerima - Evropskoj uniji (EU), koji u kontinutitetu finansiraju razne projekte u podršci ostvarivanju vladavine prava", rekao je Abazović.

On je istakao da Vlada ne pravi nikakve razlike i svi građani moraju da imaju tretman kakav imaju građani u EU.

"Moramo poboljšavati uslove ne samo službenika, nego i stanovnika ovog objekta, ali i omogućiti da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad", rekao je Abazović i dodao da na taj način žele da spuste stopu kriminaliteta u Crnoj Gori.

Engrstom je, ističući da EU godinama pruža finansijsko-tehničku pomoć vladavini prava, kazao da to čine kako bi pomogli Crnoj Gori i njenim građanima da dostignu evropske standarde.

"Jedan od naših ciljeva jeste stvaranje boljih radnih uslova za profesionalce u oblasti vladavine prava... Zadovoljstvo mi je da svjedočim početku nekoliko građevinskih projekata koji su povezani sa vladavinom prava u različitim djelovima Crne Gore. Uz podršku EU u iznosu 7,6 miliona eura pomažemo izgradnju, renoviranje i adaptaciju sudova na šest lokacija - Viši i Osnovni sud u Podgorici, osnovni sudovi u Bijeljom Polju, Kotoru, Beranama i Nikšiću. Pored toga, ovdje u Spužu se rade novi objekti u kompleksu centralnog zatvora", kazao je Engrstom.

Istakao je da je plan da radovi na objektima sudova traju šest mjeseci, a da je izgradnja novih kompleksa u UIKS-u planirana da se okonča za dvije godine.

Ministar pravde, Marko Kovač, rekao je da je projekat izgradnje koji je juče započet predstavlja najkompleksniji infrastrukturni projekat u sektoru pravde u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko decenija.

"Ostvarivanjem ovog projekta sistem izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori unapređuje se u cjelosti", kazao je Kovač.

Istakao je da će se izgradnjom prijavnice unaprijediti sistem bezbjednosti, a multifunkcionalnog objekta i Otvorenog zatvora omogućiti primjena visokih standarda u pogledu izdržavanja kazne zatvora, obuke zaposlenih, obrazovanja i obuka zatvorenika, organizovanja kulturnih programa, vjerskih aktivnosti za sve vjeroispovijesti, ishrane službenika i drugih segmenata sistema izvršenja krivičnih sankcija.

Svečanosti povodom polaganja kamena temeljca prisustvovali su ministri potpredsjednica Vlade i ministarka Ana Novaković Đurović, ministri Filip Adžić, Zoran Miljanić, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević, Vladimir Joković, vršiteljka dužnosti Vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, vrhovna tužiteljka Maja Jovanović, predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović sa saradnicima...

Bonus video: