Ombudsman: Zabrinjava učestalost i težina nasilja među djecom i mladima

"Tim povodom pokrenućemo postupak u cilju praćenja postupanja i preduzimanja mjera nadležnih organa"

5630 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Ilustracija, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava zabrinutost povodom posljednjeg slučaja brutalnog nasilja nad tinejdžerom u Podgorici, saopšteno je iz te institucije.

Dodaju da će tim povodom pokrenuti postupak u cilju praćenja postupanja i preduzimanja mjera nadležnih organa.

"U kontinuitetu, već duži niz godina, ukazujemo da je nasilje nad djecom neprihvatljivo i da se ničim ne može opravdati. Zabrinjavaju međutim učestalost, težina pojavnih oblika i posljedice s kojima se brojna djeca i mladi suočavaju, a nerijetko i nedjelotvornost mjera koje se preduzimaju. O potrebi da dodatno i na svim nivoima radimo na jačanju tolerancije, poštovanju različitosti, kulturi dijaloga i zaštiti od diskriminacije, govori i navodna pozadina incidenta od prije dva dana, kada je mladić napadnut zbog nošenja obilježja jednog fudbalskog kluba", piše u saopštenju.

Dodaju da se gotovo svakodnevno izvještava i o vrlo opasnim trendovima, takozvanim "izazovima" na društvenim mrežama, koji uglavnom podstiču nasilje ili neke druge oblike opasnog ponašanja za djecu i mlade, čemu je vrlo teško stati na put.

"U borbi sa ovim negativnim društvenim pojavama globalnih razmjera, svi koji radimo sa djecom i za djecu moramo ojačati preventivne mjere i međusektorsku saradnju. Posebno kod ovako ekstremnih oblika nasilja, kojih je sve više u posljednje vrijeme, kao i govora mržnje u javnom prostoru (od kojeg nerijetko sve počinje), apelujemo na sve nadležne organe i službe, da u vršenju svojih ovlašćenja postupaju promptno, odgovorno, sa povećanom pažnjom, kako bi odgovorili svojim dužnostima u borbi protiv ove pojave i kako bi se svi oblici nasilja temeljno ispitali, a počinioci adekvatno sankcionisali", navodi Ombudsman.

Budući da su porodice primarno dječje okruženje i uglavnom izvor vaspitanja i usvajanja obrazaca ponašanja, Ombudsman ohrabruje sve roditelje i staratelje da potraže stručnu pomoć, u situacijama kada shvate da njihovo zalaganje nije dovoljno da sa djecom prevaziđu problematično ponašanje.

"Ukazujemo da su često žrtve djeca koja ničim nisu izazvala nasilničko ponašanje niti uticala da se ono desi, a sa druge strane, nažalost konstatujemo da adekvatan odjek u javnosti često izostaje, što je posebno pogubno i štetno za borbu protiv ove pojave. Apelujemo da svi koji su u saznanju prijave slučajeve vršnjačkog nasilja, jer osim pružanja podrške žrtvi u prevazilaženju traume u tako osjetljivom životnom dobu, istovremeno je neophodno pojačano raditi i sa onima koji nasilje vrše, kako bi pokušali spriječiti da njihovo ponašanje preraste u još ekstremnije forme nasilja, kriminaliteta i povratništvo", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: