Pljevlja: Poljoprivrednicima podrška i za turizam

Seoskim turizmom na području Pljevalja trenutno se bavi 11 domaćinstava

2819 pregleda 0 komentar(a)
Odmaralište na putu Pljevlja-Đurđevića Tara, Foto: Da zaživi selo
Odmaralište na putu Pljevlja-Đurđevića Tara, Foto: Da zaživi selo

Lokalna Turistička organizacija finansijski će podržati registrovana seoska gazdinstava, kako bi im pored poljoprivrede i turizma bio jedna od osnovnih djelatnosti kojom će se baviti.

Opština Pljevlja je za tu namjenu opredijelila 15 hiljada eura, a u aprilu će biti raspisan novi javni poziv za podršku gazdinstvima koja namjeravaju da se bave seoskim turizmom.

Seoskim turizmom na području Pljevalja trenutno se bavi 11 domaćinstava.

U lokalnoj turističkoj organizaciji smatraju da pljevaljska sela raspolažu brojnim kulturno-istorijskim, prirodnim, poljoprivrednim i mnogim drugim potencijalima za razvoj seoskog turizma.

”Sigurni smo da smo za sada jedina turistička organizacija u Crnoj Gori koja se odlučila na ovaj korak, da putem javnog poziva pruži šansu zainteresovanim građanima da se, nakon što ispune neophodne uslove, prijave i dobiju nepovratno do 2.000 eura za razvoj seoskog turizma. Prošle godine je bilo sedam takvih domaćinstava, što sa prethodno registrovana četiri, čini već zavidnih formiranih 11 etno-sela na teritoriji opštine”, kazala je direktorica Turističke organizacije Pljevlja Vanja Vukojičić.

”Lokacije ovih etno-sela pokazuju da nije najvažnija njihova udaljenost od grada, već ono što nude svojim gostima. A nude zaista mnogo, i sjajno gostoprimstvo, i uživanje u prelijepoj prirodi, tradicionalnoj i zdravoj hrani karakterističnoj za pljevaljski kraj, organskim žitaricama, a tu je i čuveni pljevaljski sir i još dosta toga što ispunjava većinu prohtjeva današnjih turista”, navodi Vukojičić.

Pravo da konkurišu za podršku imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva koja žele da unaprijede postojeću ponudu, ali i ona kojima je cilj kreiranje nekih novih turističkih sadržaja.

”Dobar primjer je i ne tako davno formirano eko-selo Drobnjak u selu Košudo koje malo pomalo prerasta u veoma atraktivnu destinaciju, sa novim skijalištem i pratećim sadržajima, i sigurno će i to eko selo, ali i neka druga sa sličnom ponudom koja se formiraju u narednom periodu, takođe imati svu neophodnu podršku Opštine”, naglašava Vukojičić.

Bonus video: