Samo određene kategorije ostvaruju pravo na pratioca, sistem (ni)je prepoznao stare i nemoćne

Penzionerka, korisnica tuđe njege i pomoći, ne može da dobije pratioca iako ide na komplikovanu operaciju. Iz FZO kažu da će u budućnosti i ovim kategorijama biti omogućeno pravo koje za sada imaju maloljetni, oboljeli od karcinoma, osobe sa psihozom i autizmom...

11601 pregleda 5 komentar(a)
Izabrani doktori softverski onemogućeni da dodjeljuju pratioca po slobodnoj procjeni, Foto: Luka Zeković
Izabrani doktori softverski onemogućeni da dodjeljuju pratioca po slobodnoj procjeni, Foto: Luka Zeković

Iako ima više od 80 godina i korisnica je tuđe njege i pomoći, sa dijagnozama više hroničnih bolesti, penzionerka sa Žabljaka nema pravo na pratioca do Podgorice, gdje joj je zakazana operacija.

Njena kćerka Ž. A. za “Vijesti” kaže da joj je to rečeno u Domu zdravlja i da moraju postupati po novim pravilima Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

”Kako moja majka koja je 1941. godište, korisnica tuđe njege i pomoći, po novim procedurama nema pravo na pratioca. Ne znam kako osoba od 82 godine može da obavi pripreme, uključujući snimanja, specijalističke preglede i laboratorijske nalaze, i da ode na komplikovanu operaciju srčanih zalizaka bez pratnje člana porodice”, upitala je Ž. A.

Iz FZO su “Vijestima” odgovorili da su sa projektom optimizacije putnih troškova počeli u januaru i da je unos pratilaca softverski u domovima zdravlja omogućen za određene kategorije osiguranika. Pojasnili su da će u narednom periodu sigurno prepoznati potrebu sa unosom novih dijagnoza, kao i da će u vidu imati i korisnike lične invalidnine, tuđe njege i pomoći...

”Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji se primjenjuje na ostvarivanje svih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, decidno je propisano da se pratilac odobrava osiguranom licu koje je mlađe od 18 godina života, osiguranom licu koje je teže tjelesno ili psihički ometeno u razvoju ili kod kojeg je u toku života došlo do gubitka pojedinih tjelesnih ili psihičkih funkcija usljed kojih nije u mogućnosti da samostalno obavlja osnovne životne aktivnosti, osiguranom licu koje je slijepo, slabovido, gluvo, gluvonijemo, osiguranom licu sa autizmom, osiguranom licu koje je oboljelo od malignih bolesti i osiguranom licu koje ima oštećenja mišića, neuromišićne bolesti ili plegični sindrom”, kazali su iz FZO.

Iz ove ustanove podsjetili su da su u prethodnom periodu prepoznali da se ova odredba zakona ne primjenjuje, kao i da se pratioci prekomjerno odobravaju i osobama koje ne spadaju u navedene kategorije, pa su uveli softverska ograničenja.

”Softverski je omogućen unos pratioca za sva lica do 18 godina života. Za odobravanje pratioca ostalim osiguranicima: odgovarajuća dijagnoza u kartonu osiguranika u skladu sa zakonskom odredbom, omogućava unos prava na pratioca. U šifarnik dijagnoza koje omogućuju pravo na pratioca, unijete su dijagnoze za bolesti i stanja: slijepoća, gluvoća, gluvonijemost, autizam, sve psihoze, sva maligna oboljenja, neuromišićne bolesti i plegični sindrom”, piše u odgovoru FZO.

U ovoj ustanovi tvrde da su svim filijalama dali dodatne instrukcije kako bi detaljno informisali sve osiguranike o pravu na refundaciju i putne troškove...

”Vijesti” su FZO pitale i da li sistem prepoznaje starije osobe, korisnike tuđe njege i pomoći i lične invalidnine, kao i da li će biti razmotreno da se i ovim kategorijama odobri pravo na pratioca.

”Sa projektom optimizacije putnih troškova, otpočeli smo početkom ove godine. U toku realizacije softverske podrške koja se odnosi na šifarnik dijagnoza, sigurno ćemo prepoznati potrebu za unosom novih dijagnoza ili upravo, kao što ste naveli, ostvareno pravo na tuđu njegu i pomoć ili ličnu invalidninu, tako da ćemo omogućiti i ovim licima pravo na pratioca”, piše u odgovoru.

Iz FZO su “Vijestima” ranije kazali da su kontrolom utvrdili da izabrani doktori “olako” izdaju pacijentima potvrde o putovanju i da je za godinu u tu svrhu potrošeno četiri miliona eura. Direktor FZO Vuk Kadić početkom januara kazao je da su analizom došli do zaključka da se u 95 odsto slučajeva odobrava putovanje sa pratiocem i da će to pravo ubuduće moći da ostvare samo određene kategorije.

Bonus video: