SafeJournalists: Novinarke u prvim redovima - onlajn izložba

SafeJournalists mreža je pokrenula kampanju u okviru koje je organizovana prva onlajn izložba, gdje četrnaest novinarki iz zemalja Zapadnog Balkana koje su doživjele diskriminaciju, pritiske, prijetnje, pa čak i fizičke napade priča svoje priče

3846 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SafeJournalists, mreža medijskih udruženja i sindikata na Zapadnom Balkanu, na Međunarodni dan žena pokreće kampanju „Novinarke u prvim redovima“ čiji je cilj ukazivanje na položaj žena u novinarstvu i njihovu izloženost napadima i prijetnjama.

U saopštenju SafeJournalists-a navedeno je da je u bazi napada i prijetnji novinarima i drugim medijskim radnicima koju vodi mreža, od 2016. godine registrovano više od 1650 slučajeva. Iz godine u godinu povećavao se broj prijetnji i napada usmjerenih na novinarke i medijske radnice.

SafeJournalists mreža je nakon toga pokrenula kampanju u okviru koje je organizovana prva onlajn izložba, gdje četrnaest novinarki iz zemalja Zapadnog Balkana koje su doživjele diskriminaciju, pritiske, prijetnje, pa čak i fizičke napade priča svoje priče.

U kampanji učestvuju i dvije novinarke iz Crne Gore, Milka Tadić Mijović i Ana Popović.

SafeJournalist podsjeća da je Tadić Mijović godinama sa koleginicom Milenom Korać Perović iz nedjeljnika Monitor bila meta negativne medijske kampapnje čiji je cilj bio njihova lična i profesionalna diskreditacija.

„Kada ulazite u ovaj posao, kada radite ovaj posao, naručito ako se bavite stvarima u kojima se govori o zloupotrebi moći i to zloupotrebi moći moćnih, onda i morate očekivati i trebate da budete pripremljeni i na ovakve udare“, kazala je Tadić Mijović.

Novinarka Radio televizije Crne Gore (RTCG) Ana Popović bila je izložena prijatnjama i ucjenama nakon izvještavanja sa protesta koji je održan 21. januara 2022. u Podgorici.

"Budući da su poruke koje sam dobijala od tada nepoznate osobe postepeno dobijale taj prijeteći karakter mogu reći da sam se na samom početku osjećala pšrije svega šokirano i iznenađeno, a kada je došlo do ucjene bila sam prestravljena", kazala je Popović.

Slučaj Ane Popović je prvi registrovani slučaj ucjene novinara u zamjenu za njihovu bezbjednosti je još jedan pokazatelj da napadi dobijaju nove oblike. Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije je osudio ovaj slučaj i registrovao ga u bazi napada koju vodi mreža safejournalists.net.

Izložbu „Novinarke u prvim redovima“ pogledajte na stranici https://women.safejournalists.net/

Bonus video: