Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta: Probleme riješiti za 15 dana, u protivnom novi protesti

Studenti traže da ugovor sa "Onogoštom", u kome boravi 260 studenata, bude javan, da se u tom domu formira upravni odbor koji bi bio nadležan za studentska pitanja, da u domu "Braća Vučinić" nabave nove dušeke, da hrana u studentskoj menzi bude raznovrsnija i količinski bogatija...

9194 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta iz Nikšića protestovali su ispred doma u hotelu "Onogošt" zahtjevajući od Ministarstva prosvjete da se njihovi problemi riješe u roku od 15 dana, u protivnom najavljuju nove proteste.

Traže da ugovor sa "Onogoštom", u kome boravi 260 studenata, bude javan, da se u tom domu formira upravni odbor koji bi bio nadležan za studentska pitanja, da u domu "Braća Vučinić" nabave nove dušeke, da hrana u studentskoj menzi bude raznovrsnija i količinski bogatija, kao i da bude riješeno pitanje grijanja kako na fakultetu, tako i u domu.

Kako je kazala Marija Marković, oni su prethodnih dana, nakon protesta koji je održan prethodne sedmice, imali razgovore sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem i predstavnicima resornog ministarstva, ali nijesu dobili konkretne odgovore. Zbog toga, kako je poručila, traže konkretna rješenja.

"Tražimo pod hitno preispitivanje ugovora između Ministarstva i hotela 'Onogošt'. Mi ovdje imamo razne probleme, kako u vezi sa grijanjem i toplom vodom, tako i neodržavanja zajedničkih prostorija, i što je najvažnije - nema niko ko se u ovom domu bavi studentima i ko to radi na adekvatan i odgovoran način. Prepušteni smo sebi i tražimo da neko hitno postane odgovoran za nas", poručila je Markovićeva, koja je studentkinja Filološkog fakulteta.

Marković
Markovićfoto: Svetlana Mandić

Njena koleginica Sofija Drakulović pitala je da li je moguće da jedan dom nema komisiju zaduženu za kontrolu kvaliteta ishrane i smještaja i kako se moglo desiti da dom u "Onogoštu" nema formiran upravni odbor. Kako je istakla, studenti zaslužuju kvalitetan smještaj i ishranu, kao i komisiju sastavljenu od pet studenata koji će to objektivno kontrolisati.

"Tražimo osobu u domu 'Onogošt' čiji će posao biti stalna komunikacija sa studentima i koja će biti spremna da bez ikakvih prepreka rješava probleme i da to bude izvršavano javno", poručila je Drakulović.

Drakulović
Drakulovićfoto: Svetlana Mandić

Student Šukrija Klepo istakao je da žele raznovrsnu ishranu i da obroci budu obilniji, a pomenuo je i problem dotrajalih dušeka.

"Većina dušeka u domovima godinama nisu promijenjeni. Tražimo zamjenu dušeka da bi naši studenti mogli ujutru puni energije pratiti predavanja i postizati što bolji uspjeh", kazao je Klepo.

Klepo
Klepofoto: Svetlana Mandić

Studenti su dobili podršku Studentskog parlamenta, a Tijana Đerić je u ime Parlamenta kazala da je žalosno da studenti imaju problem sa grijanjem i da je ta organizacija uvijek bila i biće tu da se, zajedno sa studentima, izbori za bolje uslove. Pozvala je nadležne da hitno reaguju i ispune zahtjeve studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta.

Đerić
Đerićfoto: Svetlana Mandić

Upravnik doma u hotelu "Onogošt" Ivan Jovović negirao je sve optužbe studenata. Kazao je da je on studentskim predstavnicima dostupan 24 sata ali da ga niko od studenata nije kontaktirao zbog bilo kakvog problema.

Istakao je da u domu nikada nije bilo problema sa toplom vodom, da su se sporadično problemi sa grijanjem odmah rješavali, kao i da imaju dvije higijeničarke koje su zadužene za dom. Što se ugovora tiče istakao je da je za to nadležno resorno ministarstvo, a naglasio je i da od studenata koji su protestovali samo njih 10-15 su stanari doma u hotelu "Onogošt".

Bonus video: