Crkvena opština Podgorica: Freskopisac naslikao Krivokapića bez konsultacija i blagoslova

"Slikanje bilo kog političkog aktera na fresci koja izobražava sahranu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija nije bilo u planu niti se o toj ideji uopšte govorilo", navodi se u saopštenju

16228 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Freskopisac se, pri oslikavanju lika bivšeg premijera Zdravka Krivokapića na zidu kripte Hrama Hristovog Vaskrsenja, nije konsultovao niti za to dobio blagoslov ni od ljudi zaduženih za umjetničke radove u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ni od samog mitropolita Joanikija, saopšteno je iz Crkvene opštine Podgorica.

Kazali su da je Crkva svjesna da "živimo u politički podijeljenom ambijentu" i da se trude da se uvijek i u svemu izdignu iznad dnevno-političkih i partijskih aktivnosti, "prizivajući i primajući u svoju zajednicu svakog čovjeka bez obzira na njegovu partijsku ili ideološku pripadnost".

"Zato slikanje bilo kog političkog aktera na fresci koja izobražava sahranu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija nije bilo u planu niti se o toj ideji uopšte govorilo", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je lik bivšeg premijera Krivokapića, koji je naslikan u toku noći, kada inače freskopisac radi na definisanju likova, isključivo ideja samog freskopisca.

"Koliko je odluka da se ovom istorijskom događaju, sahrani blaženopočivšeg Mitropolita ne daju bilo kakve političke konotacije ispravna pokazuje i reakcija javnosti na ovaj, isključivo po rasuđivanju ikonopisca naslikani lik, čije oslikavanje je bio odmah povod da se ponovo pokrene lavina komentara, rasprava, međusobnih optužbi, kleveta, uvreda i svega onoga što nas kao narod i braću razjedinjuje. A to je potpuno suprotno duhu Crkve, naročito Mitropolita Amfilohija oko čijeg odra smo se toga dana svi sabrali u bratskoj ljubavi i slozi. Sigurni smo, a tome svjedočimo svakog dana da je i Mitropolitov grob već postao novo duhovno ognjište oko koga se stotine vjernika svakodnevno sabira tražeći i nalazeći u molitvi Mitropolitovu pomoć, zaštitu i utjehu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: