Toni Sič predsjedavajući NATO Savjetodavne grupe za plovidbenost

"On je prvi predstavnik Crne Gore kojeg su NATO nacije izabrale za ovu poziciju i obavljaće tu dužnost u naredne dvije godine", navodi se u saopštenju Biroa za odnose s javnošću Ministarstva odbrane

999 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Načelnik Vojno vazduhoplovnog autoriteta Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnik Toni Sič, izabran je za predsjedavajućeg NATO Savjetodavne grupe za plovidbenost (AWAG).

Iz Ministarstva odbrane su pojasnili da je Sič prvi predstavnik Crne Gore kojeg su NATO nacije izabrale za ovu poziciju i da će tu dužnost obavljati naredne dvije godine.

Poručili su da predsjedavanje i angažovanje nacionalnog predstavnika u radu AWAG grupe predstavlja još jedan važan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti i implementaciji NATO politika.

"Biće to prilika za sticanje dodatnog iskustva, kako bi Vojni vazduhoplovni autoritet (VVA) VCG bio i zvanično prepoznat od strane NATO u 2024. godini".

AWAG grupa je, kako naglašavaju, stručno tijelo koje savjetuje NATO Vazduhoplovni komitet po svim aspektima vezanim za plovidbenost vazduhoplova, sa posebnim fokusom na uspostavljanju jedinstvenog standardizovanog sistema unutar Alijanse kroz implementaciju NATO politike plovidbenosti (NAWP).

"Ova savjetodavna grupa implementaciju NATO politike plovidbenosti provodi kroz NATO proces prepoznavanja nacionalnih vojnih vazduhoplovnih autoriteta, nacionalnih agencija za civilno vazduhoplovstvo kao i NATO agencija koje u svom sastavu imaju vazduhoplovne kapacitete", dodaju iz Ministarstva.

Podsjećaju da je 2020. godine u okviru Generalštaba Vojske Crne Gore formiran Vojni vazduhoplovni autoritet kao nezavisno nadzorno tijelo unutar nacionalnog sistema plovidbenosti, koje predviđa NATO politika plovidbenosti, sa primarnim ciljem unapređenja sigurnosti u svim oblastima vojnog vazdušnog saobraćaja VCG.

Bonus video: