Protesti u subotu zbog nasilja među djecom i mladima: "Nećemo da živimo u strahu"

Iz Udruženja Roditelji najavili okupljanja u Podgorici i Baru, poručili da traže bezbjedne škole i bezbjedne ulice, strože kazne za počinioce i njihov nadzor, dodatne vaspitne mjere, odlučne akcije nadležnih, odgovornost porodice i institucija

3957 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje Roditelji u subotu na Trgu nezavisnosti u Podgorici i Trgu Vladimira i Kosare u Baru organizuje protest na kojem će, kako su kazali, tražiti od nadležnih institucija hitne korake za zaštitu djece u Crnoj Gori od nasilja.

"Poruka skupa je - nećemo da živimo u strahu", saopštili su iz tog udruženja.

Kazali su da okupljanjem, koje će početi u 11.55, žele poslati poruku da se mora zaustaviti nasilje, koje je "postalo naša svakodnevica" i "što je još opasnije, prihvatljivo ponašanje" za koje nema odgovornosti čak i kada se ponavlja.

Iz Udruženja Roditelji poručili su da traže bezbjedne škole i bezbjedne ulice, strože kazne za počinioce i njihov nadzor, dodatne vaspitne mjere, odlučne akcije nadležnih, odgovornost porodice i institucija.

Poziv za prisustvo protestu upućen je premijeru i predsjedniku Savjeta za prava djeteta, ministrima prosvjete, unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, rada i socijalnog staranja, v.d. Vrhovne državne tužiteljke, v.d. predsjednice Vrhovnog suda, direktoru Uprave policije, predsjednici Skupštine, Ženskom klubu, poslaničkim klubovima i predsjedniku Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

"Nakon obraćanja organizatora i gostiju, predstavnici Udruženja Roditelji i okupljeni građani prošetaće do zgrade Vlade, gdje će ostaviti svoje zahtjeve, ali i pisma roditelja u kojima su, između ostalog, ukazivali na visok stepen nasilja u školama. 5 minuta je do 12! Posljednji čas da kažemo STOP nasilju nad našom djecom. Ne smijemo da dozvolimo da još neko dijete nastrada da bismo reagovali", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: