"Trikafta" stigla u Crnu Goru: Lijek koji se koristi u terapiji cistične fibroze

"Terapija je odobrena za 21 pacijenta koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju"

19712 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lijek "kaftrio" i "kalydeco" (trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze stigao je danas u skladište apotekarske ustanove "Montefarm", a od ponedjeljka će biti dostupan pacijentima u apotekama u Podgorici i na sjeveru, dok će se lijek pacijentima na primorju distribuirati u utorak, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja (MZD).

"Terapija je odobrena za 21 pacijenta koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine omogućilo je da se svi odrasli pacijenti koji boluju od ove bolesti upute u Centar za cističnu fobrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije dok su pedijatrijski pacijenti upućeni u Institut za majku i dijete u Beogradu na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti. Nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja odgovarajućih ljekara specijalista i konzilijuma, stvorili su se uslovi za uvođnje lijeka u terapiju", ističe se u saopštenju MZD.

Iz tog Vladinog resora su dodali da će Komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, a koja je i odobrila primjenu lijeka "trikafta" i u narednom periodu biti zadužena za praćenje efekata terapije i nastavak liječenja pacijenata.

Bonus video: