Cetinjska gimnazija prijavila profesora zbog pozivanja učenika na protest protiv nasilja, policija prijavu odbacila

Profesor biologije Petar Špadijer je "Vijestima" kazao da je prepoznat po zaštiti dječjih prava i da učenike nije pozivao na protest, već je tražio mišljenje od njih da li su raspoloženi da sjutra nakon časova u dvorištu škole iskažu protest protiv nasilja

30633 pregleda 40 komentar(a)
Cetinje, Foto: Shutterstock
Cetinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2023. 22:06h

Rukovodstvo cetinjske gimnazije podnijelo je krivičnu prijavu protiv profesora biologije Petra Špadijera jer je učenike navodno pozvao na protest protiv vršnjačkog nasilja.

Policija je ovu krivičnu prijavu odbacila, što je "Vijestima" potvrdio Špadijer.

Ranije danas, on je "Vijestima" kazao da je prepoznat po zaštiti dječjih prava i da učenike nije pozivao na protest, već je tražio mišljenje od njih o tome da li su raspoloženi da sjutra nakon časova u dvorištu škole iskažu protest protiv nasilja.

Direktorica Gimnazije na Cetinju, Sanja Jelić, kazala je da škola nije mjesto za proteste, nego za obrazovanje.

"Branim interese djece, profesora i ustanove kojom rukovodim. Protiv sam nasilja. Naglašavam, da podržavam proteste protiv nasilja, ali ne na način, koji nije u skladu sa zakonskom regulativom", kazala je Jelić.

Ona je, u pisanoj izjavi "Vijestima", rekla da se pridržava glavnog cilja programa "Škola bez nasilja" i da je njen zadatak da stvor bezbjednu i podsticajnu sredinu za učenje, rad i razvoj što je, tvrdi, i postigla jer nemaju nijedan evidentiran slučaj nasilja u školi.

"Podsticajna sredina za učenje se ostvaruje iscrpnim radom u učionici a ne samoinicijativnim pozivanjem učenika na nenajavljene i zakonom neutemeljene aktivnosti u školskom dvorištu", saopštila je Jelić.

"Ajdemo ovako: Vidite, svako u svom odjeljenju, da li postoji raspoloženje da u subotu, poslije šestog časa, izađemo u dvorište škole i iskažemo protest protiv nasilja. To neće trajati dugo, 10 do 15 minuta, samo dok se okupimo i slikamo. Bilo bi dobro da se jedan ili dva hamera ispišu ili iscrtaju kao transparenti. Ukoliko se dogovorite sa drugovima iz odjeljenja (makar po pola da ih je prisutno iz svakog odjeljenja), potvrdite mi ovdje do kraja radnog dana...", piše između ostalog u poruci koju je Špadijer poslao na grupu članova Učeničkog parlamenta škole.

Špadijer je juče "Vijestima" kazao da je sa učenicima ranije učestvovao u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, kao i da ih je učio kako biti pošten, dobar, saosjećajan...

Odgovorio je da ne zna razloge zbog kojih je prijavljen policiji, ali je obaviješten da je direktorica sa kojom je, tvrdi do sada sarađivao, podnijela prijavu zbog toga što je u saznanju da će da bude organizovan protest koji nije prijavljen i da će biti fotografisana djeca bez saglasnosti roditelja.

Bonus video: