UN Žene i RCC zajedno rade na unaprjeđenju digitalne transformacije i osnaživanja žena u regionu

Dvije organizacije će sarađivati na regionalnim inicijativama za ostvarivanje zajedničke vizije smanjenja rodnih razlika u digitalnoj sferi, kao i za podršku preduzetništva žena

2577 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RCC
Foto: RCC

Regionalni ured organizacije UN Žene (UN Women) za Evropu i Centralnu Aziju i Savjet za regionalnu saradnju (RCC) udružiće snage radi unaprjeđenja digitalne transformacije na Zapadnom Balkanu, promocije saradnje u regionu, unaprjeđenja ekonomskog osnaživanja žena i sprovođenja zelene agende.

Dvije organizacije će sarađivati na ostvarivanju zajedničke vizije smanjenja rodnih razlika u digitalnoj sferi, i na podršci preduzetništvu žena, uključujući stvaranje ekosistema kojim se njeguje kapacitet žena, djevojaka i djevojčica u obrazovanju i karijerama u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, saopštio je danas RCC.

Regionalna direktorka organizacije UN Žene za Evropu i Centralnu Aziju Alia El-Jasir rekla je da digitalna revolucija ima transformativni potencijal za žene, djevojke i djevojčice, i dodala da to prepoznaju i partneri širom Zapadnog Balkana.

UN žene
foto: RCC

"Značajne rodne razlike u digitalnoj sferi su, međutim, i dalje sveprisutne. Kroz partnerstvo sa RCC udružujemo snage radi povećanja digitalnih mogućnosti za žene, djevojke i djevojčice u regionu, uz obezbjeđivanje sigurnog prostora na internetu i poboljšanja njihovog društvenog i ekonomskog statusa", kazala je El-Jasir.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je da bi region u prosjeku imao pet odsto veći bruto domaći proizvod kada bi učešće žena preduzetnica bilo jednako učešću muškaraca, i ukazala da žene čine svega 27,5 odsto vlasnika firmi na Zapadnom Balkanu.

UN žene
foto: RCC

"Žene na Zapadnom Balkanu zarađuju do 16 odsto manje nego muškarci. Jasno je da potencijal žena žudi da bude oslobođen, a regionalna saradnja može biti katalizator u tom smislu, naročito u oblasti povezanosti, digitalne transformacije i zelene agende. Zato je osnaživanje žena utkano u sve ono što RCC radi i duboko usađeno u našu misiju i viziju, na čemu insistiramo i sprovodimo u djelo", kazala je Bregu.

U okviru partnerstva, UN Žene i RCC će sarađivati na regionalnim inicijativama usmjerenim ka dodatnom unaprjeđivanju ekonomskog osnaživanja žena, uključujući Digitalnu agendu za Zapadni Balkan i Zelenu agendu za Zapadni Balkan radi podsticanja zelenog i ženskog preduzetništva i podrške održivim regionalnim lancima vrijednosti, navodi se u saopštenju.

Bonus video: