Opština Budva konačno preuzima bioskop?

Lokalna uprava i kompanija “Lovćen film” blizu su dogovora oko ponovnog otvaranja “Cadmus cineplexa”

4849 pregleda 5 komentar(a)
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva i kompanija “Lovćen film” blizu su dogovora oko bioskopa “Cadmus cineplex” u kompleksu TQ Plaza, odnosno o njegovom ponovnom početku funkcionisanja, nakon što je početkom februara zatvoren.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Opštine Milo Božović.

”Imali smo sastanak sa predstavnicima “Lovćen filma”, ti razgovori i pokušaji prevazilaženja problema sada su krenuli u dobrom smjeru i nadam se da će u vrlo kratkom roku imati dogovor sa dosadašnjim zakupcem našeg prostora u TQ Plazi”, kazao je Božović.

Iz Lovćen filma za “Vijesti” nijesu komentarisali razgovore koje su vodili sa predstavnicima lokalne uprave.

Višegodišnje trzavice između lokalne uprave i “Lovćen filma” kulminirale su 2. februara kada je ta kompanija, nakon osam godina upravljanja, zatvorila bioskop, a 15 radnika poslala na biro rada.

I dok se činilo da dvije strane ne mogu naći zajednički jezik, jer su proteklih godina vodili više međusobnih sudskih postupaka, podnosili krivične prijave, ali i vršili prinudne naplate, očekuje se da je dogovor blizu, i da bi Opština mogla da preuzme bioskop. Zatvaranje bioskopa u godini kada se očekuje da bude usvojena kandidatura Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028. nije bila dobra poruka, pa je i reakcija administracije Božovića da se riješe naslijeđeni problemi bila neophodna.

Nakon što su zatvorili biskop, iz “Lovćen filma” su u nekoliko navrata pozivali predstavnike Opštine da dođu i izvrše popis inventara i opreme… Iz “Lovćen filma” su u nekoliko javnih dopisa upućenih Opštini isticali da njihova ulaganja u bioskop prevazilaze iznos od 1,3 miliona eura. S druge strane, kako su ranije kazali u Opštini, njihove ruke su u razgovorima sa “Lovćen filmom” vezane, jer su obavezani javnim pozivom kojim je prije osam godina bio raspisan i na osnovu koga je projekat bioskopa dat toj kompaniji da realizuje. Takođe su obavezani skupštinskom odlukom, ali i time da čeka odgovor Specijalnog državnog tužilaštva da li se još vodi izviđaj u slučaju biskopa.

Lokalna uprava je pokrenula i više sudskih sporova.

Opština i konzorcijum “Budva Sinepleks” koje su činile kompanije “Lovćen film” i “Art vista” je 2014. zaključila osnovni ugovor kojim je predviđeno da lokalna uprava godišnje subvencionira projekat sa 199.000 eura.

Ugovor je aminovala i Skupština, a Opština se obavezala da “Lovćen filmu” na 20 godina ustupi oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza. Tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović zaključio je, međutim, aneks ugovora, po kome Opština za 2015. i 2016. mora da isplati “Lovćen filmu” po 398.000 eura, odnosno subvencije za 2019. i 2020. godinu zakupa.

Njegov nasljednik Srđa Popović u martu 2015. pokrenuo je sudski proces za raskid aneksa ugovora oko izdavanja nepokretnosti. Sudski postupka preuzela je administracija Dragana Krapovića. Za proteklih sedam godina na račun “Lovćen filma” nije isplaćivana subvencija, pa je ta kompanija od Opštine obavezu naplaćivala prinudnim putem, aktiviranjem mjenica.

Iz “Lovćen filma” su demantovali da su dobili ono što je ugovorm bilo predviđeno. Naime, oni su plaćali zakup 13 eura po kvadratnom metru mjesečno i to za 20 godina, te da su unaprijed platili za dvije decenije.

Takođe nije tačno da je bioskop uzeo hiljadu i po kvadrata poslovnog prostora u TQ Plazi, već nešto preko 700 kvadrata, jer ostatak Opština nije ustupila ugovorom o primopredaji, a kada je riječ o subvencijama od 200 hiljada eura, kako su pojasnili taj novac nije usmjeren za funkcionisanje biskopa, već za realizaciju 500 besplatnih programa.

Bonus video: