Pare ne pomažu, Opštini Tivat vezane ruke

Brojni problemi otežavaju realizaciju Plana uređenja prostora u Tivtu

7315 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Iako je tivatska lokalna uprava lani raspolagala budžetom od nešto preko 20 miliona eura, od čega je za kapitalni dio bilo odvojeno 10,87 miliona eura, niz okolnosti koji se odnosi na loše funkcionisanje državnih organa, centralizaciju u planiranju i upravljanju prostorom i političke okolnosti vezane za rad odbora povjerenika, odnosno produženo trajanje kampanje za lokalne izbore, učinile su da ostvarenje Plana uređenja prostora Opštine Tivat za 2022. ne bude na odgovarajućem i očekivanom nivou.

Zbog neblagovremenog postupanja Uprave za katastar i državnu imovinu u pokrenutim postupcima za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, veliki broj investicionih projekata koje je Opština planirala Planom uređenja prostora za prošlu godinu nisu još započeli sa realizacijom ili drastično kasne u odnosu na očekivanu dinamiku.

To se vidi iz detalja navedenih u Izvještaju o stanju uređenja prostora za 2022. koji je bio predmet pažnje odbornika na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta.

Tokom prošle godine lokalna uprava pokrenula je 26 postupaka eksproprijacije privatne imovine, neophodne za izgradnju novih javnih objekata - prvenstveno nove saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrijednost tih postupaka je nešto preko dva miliona eura, a na to treba dodati i 454.154 eura, koliko je Opština lani isplatila bivšim vlasnicima eksproprisane imovine po preostalim obavezama iz prethodnog perioda.

Od pokrenutih 26, lani je do kraja godine u potpunosti realizovan samo jedan postupak eksproprijacije neophodne za gradnju dijela saobraćajnice S-12 po DUP-u “Župa-Češljar”, za što je izdvojeno 36.900 eura. U toku je još 16 postupaka eksproprijacije, a njih je šest djelimično realizovano.

Razlog za kašnjenje je većinom neefikasan rad Uprave za katastar i državnu imovinu, a pred kojom postupci ovjeravanja elaborata o parcelaciji i drugih administrativnih procedura vezanih za procjenu vrijednosti imovine koja se izuzima traju mjesecima, pa i godinama.

Opština lani nije završila ni dokup privatnog zemljišta neophodnog za kompletiranje urbanističke parcele za dogradnju i modernizaciju objekta škole u naselju Gradiošnica jer je za to potrebno donijeti odluku u lokalnoj Skupštini, budući da se vrijednost te eksproprijacije procjenjuje na oko 200.000 eura.

Direkcija za investicije lani je završila ili je privela kraju osam od ukupno 19 planiranih stavki izrade projektno-tehničke dokumentacije za nove javne objekte i infrastrukturu koja treba da se gradi u Tivtu, za šta je potrošeno ukupno 86.200 eura.

Veoma slaba je realizacija Plana uređenja prostora u dijelu izgradnje novih saobraćajnica jer je lani raskinut ugovor sa izvođačima radova na gradnji MR 2 pristupnog puta za Luštica Bay nakon okončane tek polovine posla, u šta je do tada uloženo nešto preko 730.000 eura sa troškovima nadzora, kao i sa izvođačem na trećoj fazi saobraćajnice u Cacovu, vrijednoj 310.000 eura.

Potpisani su ugovori i početkom ove godine izvođači uvedeni u posao za gradnju dvije nove saobraćajnice u naseljima Kava i Donje Seljanovo, vrijednih oko 600.000 eura, dok je u toku tender za izbor izvođača radova na izgradnji dijela saobraćajnice S-12 u zahvatu DUP-a “Župa –Češljar” procijenjene vrijednosti 110.000 eura.

Realizovano je svih pet planiranih stavki rekonstrukcije i sanacije postojećih saobraćajnica, u ukupnoj vrijednosti od 576.000 eura, kao i jedan od planirana dva projekta postavljanja i ugradnje nove saobraćajne signalizacije, vrijedan 42.350 eura. Za drugi takav projekat koji predviđa ugradnju nove saobraćajne signalizacije i opreme u zoni škola, vrijedan 55.000 eura, sproveden je tender i posao će biti završen do početka ljeta.

Realizovane su sve tri za 2022. godinu planirane stavke uređenja atmosferskih kanala i gradnje potpornih zidova. Do kraja prošle godine završeno je i 60 odsto planiranih radova na rekonstrukciji kule srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, vrijednosti preko 91.000 eura sa nadzorom, zaključen je ugovor vrijedan 50.000 eura za sanaciju i zamjenu krova na objektu gradske kapele, dok rekonstrukcija krova na objektu sportske dvorane “Župa” procijenjene vrijednosti 110.000 eura nije započela jer još nije završena neophodna projektno-tehnička dokumentacija.

Većina od za prošlu godinu ukupno 19 planiranih projekata izgradnje novih javnih objekata i infarstrukture nije realizovana zbog problema sa eksproprijacijom, neažurnošću katastra, lošom planskom dokumentacijom, nesavjesnim izvođačima i ograničenjima u budžetskoj potrošnji uzrokovanih dugotrajnim prošlogodišnjim kampanjama za prvo u junu odložene, pa onda na jesen održane lokalne izbore.

Tako je Opština Tivat lani raskinula ugovore sa izvođačima radova na prvoj fazi izgradnje i uređenja obale na Belanima, odnosno izgradnje kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi, a realizaciju 350.000 eura vrijedne prve faze izgradnje lungo mare u Krašićima još blokiraju neriješeni imovinski problemi na manjem dijelu trase. Tender za izmještanje dijela dalekovoda u Gradiošnici vrijedan 125.000 eura je propao zbog nezainteresovanosti ponuđača, a da bi se gradila 400.000 eura vrijedna nova servisna zona u tom naselju za smještaj Komunalnog i Vodovoda, treba raditi novo konkursno rješenje jer je u međuvremenu izmijenjena planska dokumentacija za taj dio grada.

U toku su tenderi za rekonstrukciju starog austrougarskog rezervoara u Mrčevcu vrijednosti 50.000 eura, odnosno za gradnju nove javne rasvjete u Velikom gradskom parku vrijedne 210.000 eura.

Bonus video: