Protesti u Podgorici i Baru: Ne smijemo dozvoliti da još neko dijete nastrada

"Tražimo bezbjedne škole, ulice, strože kazne za počionice i njihov nadzor, dodatne vaspitne mjere, tražimo odgovornost porodice, institucija", kazala je predsjednica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović

58420 pregleda 28 komentar(a)
Sa protesta na Trgu nezavisnosti, Foto: Jovan Mrdak
Sa protesta na Trgu nezavisnosti, Foto: Jovan Mrdak
Ažurirano: 11.03.2023. 17:15h

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici je, u organizaciji Udruženja Roditelji, održan protest zbog nasilja među djecom i mladima, sa kojeg je poručeno da se ne smije dozvoliti da još neko dijete nastrada i da se očekuju odlučne akcije nadležnih, odgovornost porodice i institucija.

Iz tog udruženja su ranije poručili da skupom, koji je simbolično počeo u pet do 12, žele zatražiti od nadležnih institucija hitne korake za zaštitu djece u Crnoj Gori od nasilja. Protest je danas održan i u Baru.

Nakon protesta na trgu u Podgorici, okupljeni su svoje zahtjeve predali premijeru Dritanu Abazoviću.

protest Udruženje Roditelji
foto: Miljana Kljajić

"Posljednji je čas da glasno kažemo - stop nasilju nad djecom. Organizovane tuče, droga, nezainteresovanost institucija i porodica, pedofili na slobodi, suicidi zbog nasilja. Okupili smo se danas da glasno poručimo - tražimo bezbjedne škole, ulice, strože kazne za počionice i njihov nadzor, dodatne vaspitne mjere", kazala je predsjednica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Video: Jovan Mrdak

Rekla je da traže odgovornost porodice i institucija. "Ne smijemo da dozvolimo da još neko dijete nastrada. Moramo reagovati odlučno i svi zajedno", poručila je ona.

Video: Jovan Mrdak

Događaju su prisustvovali premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, funkcioneri Preokreta Srđan Perić i Vuk Iković...

protest Udruženje Roditelji
foto: Miljana Kljajić

Mihailović je rekla da je "sve do porodice" i da se vaspitanje "nosi iz porodice".

"Škole nisu samo obrazovne ustanove. Policajaca imamo dosta, pa neka budu u dvorištima da nam čuvaju djecu. Djeca nemaju osnovnog poštovanja ni prema kome, treba ih u zatvor slati koliko god imaju godina, jer je to nekada davalo rezultate. Sve ovo čujemo svakodnevno kada govorimo o vršnjačkom nasilju, dokle god budemo prebacivali krivicu na drugog nećemo nigdje stići. Svi zajedno smo krivci za ovo što se dešava. Sve zahtjeve koje smo do sada definisali ćemo danas predati Vladi", rekla je ona.

Video: Jovan Mrdak

Mihailović je navela koji su zahtjevi koje predaju izvršnoj vlasti:

"Tražimo hitnu sjednicu Savjeta za prava djeteta, uvođenje novih vaspitnih mjera, definisanje socijalnih usluga i podrške za žrtve nasilja i njihove porodice, izmjenu zakonske regulative da jasno definiše odgovornost roditelja, socijalnog rada, sudstva, škole; početak rada zaštitara u školama i video nadzora u školama, pojačani nadzor policije u blizini škola i obilaženje, uspostavljanje programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja, više pedagoga i psihologa, obezbjeđenje više stručnih radnika na lokalnom nivou, usvajanje podzakonskih propisa i akata koji će dovesti do izmjene Krivičnog zakona o seksualnom zlostavljanju...", navela je ona.

Mihailović
Mihailovićfoto: Miljana Kljajić

Lana Lješković, predsjednica Unije srednjoškolaca, kazala je između ostalog da treba vratiti psihologe u škole.

"Strašno je da se u 21. vijeku dešavaju ovakve stvari i da se odvijaju bez rješenja i odgovora nadležnih, zataškavanjem slučajeva. Smatramo da treba vratiti psihologe u škole, da treba obrazovati nastavni kadar i obrazovati djecu. Treba reagovati i ako ne reagujemo mi, ko će? Pozivam vas da podržite ono za šta se mi danas zalažemo i institucije da reaguju", rekla je ona.

protest Udruženje Roditelji
foto: Miljana Kljajić

Profesor Petar Špadijer kazao je da dolazi iz škole gdje godinama ne prijavljuju slučajeve nasilja. "Ukupna društvena klima forsira nasilje. Retorika sa televizije i to od ljudi koji bi trebalo da budu uzor. Zaboravljamo da su škole mjesta gdje djeca donose ono što vide iz kuće", istakao je on.

protest Udruženje Roditelji
foto: Miljana Kljajić

Špadijer je rekao da su apelovali i da se vrati školski policajac. "Odgovor policije je bio da nemaju ljudstva, a kasnije da ne znaju ko bi ih plaćao", naveo je on.

Psiholog Radoje Cerović poručio je da nisu došli da protestuju protiv prirode, jer "nije neprirodno da se djeca potuku", ali da je neprirodno da institucije ne mogu da garantuju poštovanje pravila.

protest Udruženje Roditelji
foto: Miljana Kljajić

"Djeca osjećaju nedostatak autoriteta, srozavana na najnizi mogući nivo, od onih koji bi trebalo da pokazuju pravac kojim bi oni trebalo da idu. Danas imamo sistem da su između nastavnika i djece napravljeni neprijatelji. Stvoren je sistem u kojem je autoritet nastavnika daleko od toga da utiče na mali prst mog ponašanja. Rješenje su institucije, kredibilitet, poštovanje pravila. Zato vjerujem da, ako postoji nešto što bih volio da bude zajednička poruka, to je - evropske institucije i kredibilan obrazovan sistem, a ne onaj sistem gdje ću da šaljem dijete u inostranstvo... Reforma obrazovanja nije ona u kojoj ćemo nekog pisca da maknemo ili da jotujemo ili ne. Reforma je da pripremamo djecu za budućnost i da su oni koji stoje iza katedre od autoriteta", naglasio je on.

Bojana Femić Radosavović je rekla da im je kao roditeljima teško da govore onproblemima sa kojima se suočavaju njihova djeca.

protest Udruženje Roditelji
foto: Miljana Kljajić

"Uz primjere čujemo i to da je jedino rješenje da prebacite dijete u drugo odjeljenje i tada se osjeća nevjerovatna tjeskoba. Svi mi roditelji smo svjesni odgovornosti i uloge koju imamo u rješavanju ovog problema. Naša uloga je da osnažimo djecu i da razgovaraju o izazovima. Od škole očekujemo sistemski pristup prevenciji nasilja", istakla je.

Sa protesta u Baru
Sa protesta u Barufoto: Čitalac Vijesti

Protest u Baru održan je na Trgu Vladimira i Kosare.

Sa protesta u Baru
Sa protesta u Barufoto: Čitalac Vijesti

Vlada: Abazović i Adžić podržali protest roditelja zbog nasilja nad djecom, za utorak zakazan Savjet za prava djeteta

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar unurašnjih poslova Filip Adžić ličnim prisutvom danas su podržali proteste zbog nasilja na djecom i mladima, koje je održano u organizaciji NVO Udruženje Roditelji, saopšteno je iz Vlade.

"Zajedno sa okupljenima, premijer Abazović je prošetao od Trga nezavisnosti do zgrade Vlade Crne Gore gdje su mu organizatori protesta predali svoje zahtjeve", ističe se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da je prije par dana zakazana sjednica Savjeta za prava djeteta na kojem bi trebalo da se raspravlja o problematici učestalog nasilja nad djecom i mladima u našem društvu.

"Takođe, na prethodnoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost pod tačnom Razno nadležni državni organi su razgovarali na ovu temu. U utorak biće konstituisan novi sastav Savjeta za prava djeteta, na čelu sa premijerom dr Dritanom Abazovićem, a činiće ga: mr Miomir Vojinović, ministar prosvjete, Fatmir Gjeka, ministar ljudskih i manjinskih prava, mr Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja, Dragoslav Šćekić, ministar zdravlja, Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova, mr Marash Dukaj, ministar javne uprave, mr Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, Marko Kovač, ministar pravde, dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Vasilije Lalošević, ministar sporta i mladih, Siniša Bjeković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Milana Čabarkapa-Macanović, predstavnica Sekretarijata za zakonodavstvo, Miroslav Pejović, direktor Uprave za statistiku i Lana Jovanović, predstavnica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana. Na konstitutivnu sjednicu Savjeta biće pozvani i Tanja Begović, v.d. vrhovnog državnog tužioca, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander", piše u saopštenju Vlade.

Mugoša: Poslednji poziv da se mnogo ozbiljnije svi pozabavimo problematikom vršnjačkog nasilja

Iz Socijaldemokrata (SD) je saopšteno da je potpredsjednik i poslanik te partije Boris Mugoša prisustvovao protestu i tim povodom na Tviteru napisao: "Stop nasilju nad našom djecom… Poslednji poziv da se mnogo ozbiljnije svi pozabavimo problematikom vršnjačkog nasilja… odnosno društveno-političkim ambijentom koji uzrokuje razne društven anomalije…"

Iz SD je saopšteno da je takođe, Mugoša uputio i podršku profesoru Gimnazije na Cetinju Petru Špadijeru.

"Poslanik Mugoša inicirao je održavanje skupštinskog saslušanja nadležnih na temu vršnjačkog nasilja, samopovređivanja i generalno problematike mentalnog zdravlja", piše u saopštenju SD.

Rukovodstvo cetinjske gimnazije podnijelo je ranije krivičnu prijavu protiv profesora biologije Petra Špadijera jer je učenike navodno pozvao na protest protiv vršnjačkog nasilja.

Policija je ovu krivičnu prijavu odbacila, što je "Vijestima" potvrdio Špadijer.

Direktorica Gimnazije na Cetinju, Sanja Jelić, kazala je da škola nije mjesto za proteste, nego za obrazovanje.

Bonus video: