Sveti Leopold ponovo u rodnom Herceg Novom

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je vlada Italije naredila da svi državljani Austrougarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo, sveti Leopold je odbio uz obrazložernje: „Kao i moji preci Bokelji, ja ću ostati građanin svijeta“
697 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2017. 17:31h

Relikvija tijela svetog Leopolda, praćena kapucinima, volonterima Kroče Verde iz Italije stigla je u Herceg Novi gdje su ga dočekali su predstavnici katoličke crkve, vjernici iz Boke i okruženja, članovi Bokeljske mornarice, mještani i predstavnici grada. Služena je misa, hor je pjevao pjesme posvećene svetom Leopoldu, a potom su vjernici mogli da obidju sarkofag i pomole se omiljenom svecu.

Bogdan Mandić, kasnije sveti Leopold rođen je 12. maja 1866. godine u Herceg Novom. Nakon završenih studija u Udinama zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji gdje je preko četrdeset godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu. Svetim ga je proglasio 1983. papa Jovan Pavle II. U istoriji Rimokatoličke crkve zabilježeno je i da je u najkraćem periodu proglašen za sveca. Zalagao se za ekumenizam.

Nostalgično je ostao vezan za rodni kraj. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je vlada Italije naredila da svi državljani Austrougarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo, sveti Leopold je odbio uz obrazložernje „Kao i moji preci Bokelji, ja ću ostati građanin svijeta“.

Biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić podsjetio je da je sveti Leopold Bogdan Mandić odlukom pape Franja, zajedno sa papom Pijem proglašen zaštitnikom prošlogodišnje vanredne godine jubileja katoličke crkve. Ostvarila se i Leopoldova želja da se vrati u svoj rodni grad, kazao je monsinjor Janjić i podsjetio na riječi sveca.

„Iz Padove ne mogu pobjeći, hoće me ovdje, ali ja sam kao ptica u krleci, moje je srce uvijek tamo preko mora“, uz molbu „ da pošto završim svoje poslanje u Padovi mogu odnijeti svoje siromašne kosti među svoj narod, za dobro onih duša“.

Od 18 sati na programu su svečana pjevanja pred svečevim relikvijama, zatim osvečano bdijenje, koje je koncipirano tako da će vjernici slušati misli i tekstove koje je sveti Leopold ostavio u svojim zapisima. Relikvija će večeras biti u crkvi Sv Antuna, koja će biti otvorena za molitvu. U subotu, biće održana svečana koncelebrirana Misa, a poslije podne će se relikvija uputiti ka Dubrovniku.

Od juče park u centru grada nosi ime svetog Leopolda.

“Svojim djelovanjem i posvećenošću humanizmu i ekumenizmu, sveti Leopold Mandić svrstao se u red ličnosti čije djelo ima istaknuti međunarodni humanistički značaj”, kazao je tada predsjednik opštine Stevan Katić.

Galerija

Bonus video: