Trajekt "30. avgust" trebalo bi da počne sa radom u ponedjeljak: Može da pristane u Lepetane i Kamenare (VIDEO)

Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro saopštio je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti 7. marta da će trajekt "Prizna" nositi ime "30. avgust", te da su to ime smo odabrali na preporuku jednog od lidera Demokratskog frinta (DF) Andrije Mandića

22886 pregleda 66 komentar(a)
Trajekt "30. avgust", Foto: Morsko dobro
Trajekt "30. avgust", Foto: Morsko dobro
Ažurirano: 12.03.2023. 11:43h

Trajekt "Prizna", nedavno nazvan "30. avgust", sjutra (ponedjeljak 13. mart) bi trebalo da počne sa radom , nakon što je utvrđeno da može da pristane u Lepetane i Kamenare, rečeno je "Vijestima" u Javnom preduzeću Morsko dobro.

Oni su naveli da nijesu potrebni nikakvi radovi na trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima jer je utvrđeno da dimenzije ukrcajnih rampi na trajektu odgovaraju.

Trajekt 30. avgust
foto: Morsko dobro

To se vidi i na video snimku koje je "Vijestima" dostavilo Morsko dobro.

Čelnici Morskog dobra su 9. marta mjerili obalu.

"Ovo je malo veći trajekt, vjerovatno i drugi koji će se kupiti, makar neki od njih, moraju da budu malo veći, kakav je problem danas sa onim montažnim pontonima da se reguliše pristanište, ne možemo da imamo pristanište kao prije 50 godina, svi radovi mogu da se izvedu, ne treba više oko toga uopšte trošiti riječi", poručio je 10 . marta premijer Dritan Abazović.

Iz Morskog dobra je zvanično danas saopšteno da je prvi od nekoliko trajekata koje će to preduzeće koristiti u poslovima prevoza vozila i putnika, trajekt "30. avgust", te da je planirano da on počne sa radom u ponedjeljak.

"Odlukom Vlade Crne Gore, Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom omogućeno je bavljenje pomorskim i priobalnim prevozom putnika, kao i prevozom putnika unutrašnjim plovnim putevima. S tim u vezi, Javno preduzeće je pristupilo formiranju svoje sopstvene flote te nabavci trajekta koji će u narednom periodu saobraćati na relaciji Lepetane-Kamenari", navodi se u saopštenju.

Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro saopštio je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti 7. marta da će trajekt "Prizna" nositi ime "30. avgust", te da su to ime odabrali na preporuku jednog od lidera Demokratskog frinta (DF) Andrije Mandića.

Trajekt "Prizna", je Morsko dobro kupilo u Hrvatskoj, a prema nezvaničnim informacijama "Vijesti" plaćen je 570 hiljada eura.

Trajekt star 53 godine je nedavno tamošnji državni brodar “Jadrolinija” iz Rijeke, rashodovala i povukla iz operativne upotrebe zbog tehnološke zastarjelosti i nedovoljnih kapaciteta.

Šest trajekata kompanije "Pomorski saobraćaj" prestalo je da saobraća na linjii Kamenari-Lepetane u ponoć 17. februara, nakon što je toj firmi direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj u popodnevnim satima tog dana, dostavio akt u kome ih obavještava da je ugovor te komapanije i JPMD iz 2004. sa aneksom iz 2019. koji je bio pravni osnova za obavljanje trajektne djelatnosti u Boki, "prestao da važi".

Od tada do daljeg po zaključku Vlade, novi operater linije je JPMD, koja se održava sa malim trajektom-brodom "Vasilije", koji mu je besplatno ustupila građevinska kompanija "Briv Construction" iz Kotora.

"Vasilije” koji je sagrađen 1978. godine, nije bio registrovan kao putnički brod (trajekt), već teretni brod za prevoz građevinske operative.

U međuvremenu je Tehnički inspektorat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, obavio vanredni tehnički pregled “Vasilija” čija je manjkava oprema za spašavanje u međuvremenu na brzinu dopunjavana hitnom kupovinom nedostajućih pojaseva i plutača za apašavanje, pa je brod u međuvremenu i zvanično sertifikovan za obavljanje prekomorskog prevoza vozila i putnika.

Bonus video: