Nikšić: Obnovljena česma u Ulici Narodnih heroja

Sa nje je voda prestala da teče prije petnaestak godina
338 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2017. 11:45h

Simboličnim presjecanjem vrpce i čašom hladne vode desetogodišnji Vuk Miljanić, jedan od najmlađih stanara u Ulici „Narodnih heroja“ u Nikšiću, ozvaničio je završetak radova na česmi koja se nalazi u toj ulici, a koja je obnovljena zahvaljujući inicijativi Omladinskog kluba.

„Ovo je jedna od korisnih inicijativa koje je sproveo Omladinski klub u želji da donese pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. Iako u veoma otežanim uslovim trudićemo se da postižemo još bolje rezultate i poboljšamo kvalitet života mladih u Nikšiću“, poručio je predsjednik Omladinskog kluba Miroslav Stanišić.

Pjeskarenje česme, stavljanje zaštitnog poklopca i kugle koja je nedostajala na vrhu, koštalo je 210 eura. Polovinu sredstava donirao je“Alfa centar“, a drugu polovinu građani – Boško Roganović, Ivana Vukićević, Novo Mijušković, Milica Radojičić i Ana Milović Jasikovac.

„Ovo je skroman primjer da uz malo volje i energije građani učestvuju u akcijama korisnim za lokalnu zajendicu. Veoma je važno da se oslobode predrasuda i ničim izazvanim strahovima, da o zajendičkom dobru razmišljaju kao o svome, i nadamo se da će ova akcija pokrenuti na razmišljanje mještane Nikšića u drugim djelovima grada“, poručio je Miloš Perović iz „Alfa centra“.

Prema riječima Miodraga Ćira Ivanovića, najstarijeg radnika nikšićkog Vodovoda, sada penzionera, česma u Ulici Narodnih heroja puštena je u rad 1932.godine, kada je urađen i vodovod.

“Ova česma je bila specifična po tome što se nalazila na kraju grada pa je služila stanovništvu i gradskih i prigradskih naselja“, kazao je Ivanović „Vijestima“.

Prema njegovim riječima krajem XX vijeka sve česme su prestale sa radom, a česma u Ulici “Narodnih heroja” je bila jedina javna česma koja je ostala u funciji.

„Ona je zadnja ugašena, a tome sam donekle i ja doprinio. Ipak je to česma za koju sam sentimentalno vezan, gdje su me prvi put okupali kada sam rođen. Održavao sam je koliko sam mogao“, kazao je Ivanović.

Sa nje je voda prestala da teče prije petnaestak godina.

Galerija

Bonus video: