Trajekt "Trideseti avgust" počeo da saobraća na liniji Kamenari-Lepetane

Svečanosti puštanja u saobraćaj tog 54 metra dugog i skoro 14 metara širokog broda, sagrađenog 1970. godine u Švedskoj, prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, čelnici JPMD i opština Tivat i Herceg Novi

34624 pregleda 99 komentar(a)
Sa svečanosti puštanja trajekta u saobraćaj, Foto: Siniša Luković
Sa svečanosti puštanja trajekta u saobraćaj, Foto: Siniša Luković

Trajekt "Trideseti avgust" koga je prije nekoliko dana u Hrvatskoj kupilo Javno preduzeće (JP) Morsko dobro (JPMD), počeo je danas da saobraća na liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj koja je odlukom Vlade, početkom prošlog mjeseca, oduzeta privatnoj kompaniji "Pomorski saobraćaj" sa Kamenara i povjerena na upravljanje tom državnom preduzeću.

Svečanosti puštanja u saobraćaj tog 54 metra dugog i skoro 14 metara širokog broda, sagrađenog 1970. godine u Švedskoj, prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, čelnici JPMD i opština Tivat i Herceg Novi.

Trajekt koji je kod prethodnog vlasnika u Hrvatskoj nosio ime "Prizna", kada je preregistrovan pod crnogosku zastavu, dobio je novo ime "Trideseti avgust" na kako se čulo, inicijativu lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića.

Brod može ukrcati 40-ak vozila.

"Trideseti avgust", kako su poručii zvaničnici, biće samo prvi u floti od nekoliko trajekata koje će do početka glavne ljetnje turističke sezone nabaviti JPMD, a trenutno na liniji Kamenari-Lepetane ovaj brod saobraća zajedno sa manjim trajektom "Vasilije" kapaciteta 20 automobila, koji je JPMD iznajmilo od građevinske komapnije Briv Construction iz Kotora.

"Danas svjedočimo početku rada prvog od nekoliko trajekata koji će biti u vlasništvu države Crne Gore. Važno je da se Crna Gora vraća sebi, vraćajući se i pomorstvu. Tačno je, nisu ovo novi brodovi, al su ovo novi trendovi – trendovi da će država raditi na kupovini novih lokalnih trajekata, ali i feribota za liniju Bar-Bari i Bar-Ankona i na razvoju pomorstva", istakao je predsjednik Vlade Dritan Abazović, poručujući da "nemamo ništa protiv privatnog sektora, ali tajkunska politika mora da se završi".

Abazović
Abazovićfoto: Siniša Luković

"Mi smo Vlada koja podržava sve privatne inicijative investitora koji hoće da rade fer, ali da neko drži monopolističke linije za džabe, suprotno zakonu a da pritom ima jako lošu komunikaciju sa svima onima sa kojima treba da ima dobru komunikaciju – sa tom politikom je završeno. Neka niko ni ne pokušava da, kao što je bilo ovdje u proteklih dvadesetak dana, ponizi državu Crnu Goru. To se neće dozvoliti", poručio je Abazović zahvajujući se kompaniji Briv Constrution koja je kako je rekao, pokazala društvenu odgovornost i pomogla državi kada joj je to trebalo.

Zaključio je da "onim linijama koje su monopolističke, treba da upravlja država ili u partnerstvu sa određenim firmama", iako važeći zakonski propisi određuju da se trajektne linije dodjeljuju koncesijom.

Ministarka Ana Novaković-Đurović je istakla da "ovim današnjim činom potvrđujemo da su odluke koje je nedavno donijela Vlada, a koje idu u pravcu vraćanja najvažnijih državnih resursa upravo državi i državnim preduzećima, bile potpuno ispravne, realne i operativno izvodljive".

"Uprkos početnim problemima koji su realni u pravcu preuzimanja ovako kompleksnih zadataka, danas potvrđujemo da Vlada, resorno ministartvo i JPMD kao tim u sinergiji, i sa željom da zaista realizuju ono što obećaju, u tome i prilično uspijevaju", navela je ona, dodajući da Vlada ima veliku podršku građana u obustavljanju "nezakonitog upravljanja javnim resursima".

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović pozdravio je preuzimanje trajektne linije u Boki od strane države dodajući da je to na tragu njegovog i zalaganja čelnika Herceg Novog i Kotora za odbranu javnog interesa.

"Na putu smo da zadovoljimo javni interes i da konačno, sredstva koja su godinama išla u privatne džepove, sada idu u lokalnu infrastrukturu i prije svega, pomoć mještanima Lepetana i Kamenara koji su najviše i trpjeli od ovog posla", istakao je Komnenović dodajući da u narednom koraku razvoja ovog posla, Vlada, JPMD i opštine Tivat i Herceg Novi moraju dogovoriti kako će te dvije lokalne samouprave učestvovati u upravljačkoj strukturi i podijeli dobiti državnog operatera trajektne linije u Boki.

Predsjendik Upravnog odbora JPMD Blažo Rađenović (URA) je nagalsio da je ta kompanija "danas dobila biznis koji je na nivou čitavog godišnjeg prihoda Morskog dobra ostvarenog sa svih ostalih 300 kilometara naše obale".

"To je podatak koji mnoge ovdje brine i ubuduće siguran sam da će institucije sistema imati ozbiljan posao kada je to u pitanju", poručio je Rađenović dodajući da on "više neće govoriti i odgovarati na neke lažne informacije i spinove koji su se plasirali, već ćemo mi pričati i to demantovati djelima".

"Ovaj brod nosi ime "Trideseti avgust" kao spomen na dan kada je pao režim koji je sprovodio pljačkaške priovatizacije, kao dana koji je simbol demokratije i slobode, dana koji nam je omogućio da u narednom periodu krenemo putem pomirenja i bolje budućnosti. Ukoliko uzmemo u obzir okolnosti pod kojima je sprovedena privatizacija Pomorskog saobraćaja prije dvadeset godina i način na koji je sproveden nastavak ugovora između JPMD i te kompanije, jasno se može zaključiti da je jedini razlog zašto je ovako važan državni resurs otišao u privatne ruke činjenica da je vlasnik Pomorskog saobraćaja kum aktuelnog predjednika države, Mila Đukanović. Gubitak monopolističkog položaja nije zabolio samo privilegovane pojedince, već i one koji su od ovog monopolističkog posla vrijednog na desetine miliona eura, imali sitne benefite, pa su se svojim djelovanjem stavili u službu privilegovanih pojedinaca", istakao je direktor JPMD Mladen Mikijelj (DF) dodajući da "smo zato izloženi inflaciji lažnih vijesti i inflaciji opasnoj po ovo društvo u posljednjih dvadeset dana".

Mikijelj
Mikijeljfoto: Siniša Luković

On je obećao da će flota JPMD imati ukupne veće kapacitete od flote Pomorskog saobraćaja koja je u proteklihih nekoliko decenija održavala liniju Kamenari-Lepetane, i da je to investicija vrijedna loko 10 miliona eura koju će iz sopstvenih sredstava, finansirati samo JPMD.

Izvinio se građanima koji su proteklih mjesec dana imali probleme zbog vanrednih okolnosti na trajektnom prelazu i ocijenio da je to "mnogo manja šteta nego da smo dozvolili da budemo pljačkani i naredih 20 godina".

Uprkos obećanju da će odgovarati na pitanja novinara oko raznih kontroverznih aspekata preuzimanja trajektnog biznisa i načina na koji je kupljen prvi trajekt JPMD, čelnici te firme i premijer Abazović, odbili su da to konačno i urade.

Jedina je pred mikrofone izašla ministarka Novaković Đurović.

Novaković-Đurović
Novaković-Đurovićfoto: Siniša Luković

Ona je kazala da je to ministartsvo nadležno za javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i da je MEP-u u odnosu na dodavanje djelatnosti pomorskog prevoza JPMD-u, "bilo nadležno da u tehničkom smislu pripremi dokumentaciju i daje dostavi na Vladu“.

Nije komentarisala drugi dio pitanja zašto se regulisanjem obavljanja trajektne djelatnosti bavi njeno a ne za pomorstvo resorno nadležno Ministarstvo kapitalnih investicija. Na insistiranje novinara, Novaković-Đurović je potvrdila da je osnivač JPMD Skupština Crne Gore, a ne Vlada, ali nije precizno objasnila kako je onda Vlada mogla mijenjati osnivačke akte i dodavati nešto u nadležnost preduzeću mimo njegovog osnivača - Skupština.

"Nije mijenjan zakon o morskom dobru. U skladu sa zakonom je donesen Statut. Promjena pravnog osnova postoji u zakonu. Vi možete da mijenjate akta, zato što ne mijenate zakon. Možete da dodajete djelatnosti. Mi smo dodali djelatnost u samom Statutu JPMD, dakle nije promijenjna suština djelovanja preduzeća i njegovog osnivačkog akta. Dodata je djelatnost koja je prethodno definisana na sjednici Upravnog odbora koji, kao jedini upravljački organ JPMD imenovan od strane Vlada, ima nadležnost da donosi odluke u vezi sa djelovanjem preduzeča, a Vlada da ih predloži", objasnila je Novaković-Đurović.

Novinari su od čelnika Morskog dobra ostali uskraćeni za odgovore kada će početi naplata karata za trajekte, kako je JPMD neposrednom pogodbom za 569.000 eura kupilo trajekt koga je njegov prethodni dugogodišnji vlasnik Jadrolinija iz Hrvatske, prije nepunih pola godine, procijenila da vrijedi 150.000 eura, te zašto je Uprava pomorske sigurnosti trajektu "Trideseti avgust" ako je on u odličnom stanju, dala samo uslovno i privremeno svjedočanstvo o sposobnosti za plovidbu sa rokom trajanja od nepunih dva i po mjeseca.

Trajekt "Trideseti avgust" je danas oko 18 sati prestao sa vožnjom i vezao se u Kamenarima. Prethodno je najavljeno da će saobraćati do 22 časa.

Iz JPMD su juče naveli da će od naredne nedjelje njihovi trajekti obezbijediti 24-časovnu povezanost dviju obala Boke.

Trajekti 'Vasilije' i 'Trideset avgust' danas u Lepetanima
Trajekti "Vasilije" i "Trideset avgust" danas u Lepetanimafoto: Siniša Luković

U saobraćaj puštenim većim trajektom "Trideseti avgust" sada se preko tjesnaca Verige mogu prevoziti autobusi, što nije bilo moguće u proteklih 25 dana.

Do daljnjeg, ni sa "Vasilijem" ni sa "Tridesetim avgustom" na liniji Kamenari -Lepetane neće se moći prevoziti teški kamioni, već će oni i dalje biti upućivani na zaobilazni put oko zaliva preko Kotora.

Bonus video: