Za šetalište u Budvi pristiglo 39 radova

Investicija od 40 miliona eura u metropoli turizma

5567 pregleda 3 komentar(a)
Šetalište do Bečića procijenjeno na 40 miliona eura: Budva, Foto: Opština Budva
Šetalište do Bečića procijenjeno na 40 miliona eura: Budva, Foto: Opština Budva

Na međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetališta - “budvanske školjke”, pristiglo je ukupno 39 radova.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik žirija, v.d. glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović, navodeći da će uskoro javnost biti upoznata sa pristiglim radovima.

Konkurs je Opština Budva raspisala početkom oktobra, a zatvoren je krajem minule sedmice i prema saznanjima “Vijesti” zainteresovan je veliki broj inostranih biroa, ali i pojedinaca koji su ponudili svoju viziju izgleda promenade od budvanskog Starog grada do Bečića.

Riječ je o prvoj fazi jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji metropole turizma. Trasa od Starog grada do Bečića procjenjuje se da će koštati 40 miliona eura.

Gradonačelnik Milo Božović ranije je kazao “Vijestima” da “budvanska školjka” obuhvata dio opštine Budva koji predstavlja centar kulturnih, zabavnih i informativnih dešavanja - ključnu arteriju između mora i grada i predstavlja dio urbanističkog pojasa koji se sastoji iz četiri cjeline: akvatorijum, plaža, zeleni pojas i šetalište.

”Šetalište predstavlja potez koji spaja kulturno-istorijsko nasljeđe Starog grada Budve i urbanu teritoriju budvanske školjke, a cilj cijelog projekta je stvaranje uslova za razvoj novog urbanističkog identiteta grada. ‘Budvanska školjka’... predstavlja zajednički projekat Opštine Budva, JP ‘Morsko dobro’ i države”, naveo je tada Božović.

Ocijenio je da raspisivanjem međunarodnog konkursa počinje realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata:

”To je jedan san koji smo dugo sanjali svi, za koji većina u Budvi i danas ne vjeruje da ga je moguće ostvariti. To je nešto što u potpunosti mijenja sliku cijeloga grada, njegove mogućnosti u razvitku turističkog potencijala. Ovo je kapitalni projekat za Opštinu Budva i jako nam je važno da se prijavi što veći broj arhitektonskih rješenja i arhitekata jer je ovo međunarodni konkurs. Obezbijedili smo veliki fond nagrada od čak 223.000 eura...”.

Pojasnio je da je previđena izgradnja i marina u Budvi i Rafailovićima, a u trećoj fazi povezivanje grada sa Jazom, Bečićima, Svetim Stefanom:

”Da u konačnom dobijemo jednu promenadu od Jaza do Svetog Stefana, sa svim sadržajima koji su potrebni da bi ova destinacija bila najbolja na Mediteranu”.

Bonus video: