Prvi New Castle of the World Day u Herceg Novom

Posjetioci su uživali u nastupima izvođača iz Hejđina, koji su predstavili tradicionalnu kinesku muziku, na solo flauti ili "bambusovoj flauti", kineskoj violini i citri, a prikazana je i umjetnost mjenjanja lica – obiležje čuvene Sečuanske opere
574 pregleda 0 komentar(a)
Uspjeli da Herceg Novi dovedu na svjetsku scenu, Foto: Slavica Kosić
Uspjeli da Herceg Novi dovedu na svjetsku scenu, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.02.2019. 14:52h

Pod motom "Herceg Novi je svijet", danas je u Herceg Novom održan prvi "New Castle of the World Day" koji je pored Crne Gore, okupio predstavnike Velike Britanije, Slovačke, Njemačke, Australije, Japana i Kine.

"Uspjeli smo da dovedemo Herceg Novi na svjetsku scenu i naš grad je danas više prisutan i otvoren ka svijetu, nego što je to bio u novijoj istoriji. Ova vrsta saradnje je izuzetno važna da bismo prepoznali jedni druge, da bismo pokazali jedni drugima, šta umijemo i šta možemo”, kazala je šefica opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić.

Posjetioci su uživali u nastupima izvođača iz Hejđina, koji su predstavili tradicionalnu kinesku muziku, na solo flauti ili "bambusovoj flauti", kineskoj violini i citri, a prikazana je i umjetnost mjenjanja lica – obiležje čuvene Sečuanske opere.

Rumi Macušita iz japanskog grada Šinšira posjetiocima je približila kaligrafiju i origami.

"Drago nam je, da nam u promociji naše kulture, nesebično pomaže Boris Basara, učenik drugog razreda gimnazije, koji je izrazio želju da studira japanski jezik i živi u našoj zemlji. Umijeće pisanja kandžija, već mu je prilično poznato", kazala je Macušita.

Predstavnici Nju Kastel iz Australije izveli su muzički program, a i Herceg Novi i Kotor pripremili su zanimljiv i raznovrstan program.

"Ideja o okupljanju mjesta širom svijeta, koja dijele ime "Newcastle", potiče iz 1996. godine i predstavlja ideju umjetničkog menadžera Džona Nikolaou, koji je tada živio u gradu Njukaslu na Tajni. On je tada započeo "Newcastles of the World United" projekat, koji je rezultirao sa internet stranicom i knjigom pod ovim nazivom, obuhvatajući Njukaselove sa engleskog govornog područja. Cilj projekta bio je da se ojačaju veze u domenu prijateljstva, kulture, obrazovanja i turizma između gradova Njukaselova. Od 2018. godine Herceg Novi se pridružio Njukasl porodici i ubraja se među preko 40 članova ovog udruženja koje okuplja gradove sa svih kontinenata", objasnili su organizatori.

Bonus video: