Malinari u Bijelom Polju protestuju šesti dan: Veće Dritanovo pola sata nego deset izgubljenih dana na sjeveru

"Oni igraju na varijantu da se mi smorimo i odustanemo, ali mi odavde nećemo ići. Još im kažemo da ćemo na dan izbora radikalizovati proteste, pa neka premijer Dritan Abazović vidi je li to vrijedno jednog razgovora"

7031 pregleda 17 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Jadranka Ćetković
Detalj sa protesta, Foto: Jadranka Ćetković

Grupa malinara i danas, šestog dana, blokirala je kružni tok u mjestu Ribarevine kod Bijelog Polja, zbog kako kažu, lošeg odnosa Vlade i premijera Dritana Abazovića.

Od 12 do 13 časova, koliko je trajala blokada puta, formirane su ogromne kolone nezadovoljnih putnika koji su nestrpljivo čekali da nastave svoje putovanje.

Među njima su bile grupe učenika koji su iz Zatona i okolnih sela krenuli pješice preko mosta na Ribarevinama, kao i više građana koji su napustili kombije i krenuli pješice u pravcu Berana.

Oni će nastaviti proteste svakodnevno, a ogorčeni su što od naznaka da će ih premijer Abazović udostojiti bar polučasovnog sastanka, nije bilo ništa.

Protest su podržali i hladnjačari, u čijim pogonima je zarobljeno oko 300 tona maline od prošle godine, koja proizvođačima još uvijek nije isplaćena.

"Vidjeli smo da Vladan Joković beskrupulozno vrijeđa malinare, to se prvi put u istoriji dešava, da ministar poljoprivrede kojem je posao da brani interese poljoprivrednika priča o njima sa nipodaštavanjem. Oni igraju na varijantu da se mi smorimo i odustanemo, ali mi odavde nećemo ići. Još im kažemo da ćemo na dan izbora radikalizovati proteste, pa neka premijer Dritan Abazović vidi je li to vrijedno jednog razgovora. Izgleda da je veće njegovo pola sata da nas primi nego deset dana ovih mučenika na sjeveru, zajedno sa svim ovim ljudima koji čekaju u kolonama gubeći svoje vrijeme po sat vremena. Trebalo je da uveliko uđemo u imanja i radimo oko malina ali mi moramo da protestujemo ovdje", kazao je predsjednik "Udruženja malinara Polimlja" Andrija Delić.

Nevenka Vuković iz Ribarevina kazala je sa suprugom razmišljala o proširenju zasada maline, s obzirom da trenutno imaju oko 20 ari, ali da su razočarani i da ne znaju šta da rade, da li da odustanu i od onog što su zasadili.

"Niko od nas nema volju da uđe u malinjak a radovi ne mogu da čekaju. Sve je neizvjesno, umjesto da smo na poljima mi ovdje sa porodicama stojimo i tražimo svoja prava", kazala je ona, dodajući da ne znaju ni da li da rade malinjake, kada je neizvjesno da li će ove godine biti otkupa.

Malinare su i danas podržali hladnjačari i stočari, ogorčeni što jer kako kažu, " premijer Abazović ne želi da čuje vapaje sjevera".

Bonus video: