Glavni grad ne zna ništa o krivičnoj prijavi Ivanovića

Iz Glavnog grada dodaju da je obavještenjem koje se pominje u tekstu, Sekretarijat “ukazao na smjernice koje su sadržane u planskoj dokumentaciji, u poglavljima koja se odnose na uslove za projektovanje saobraćajne infrastrukture”

8308 pregleda 9 komentar(a)
Radovi na Zlatici, Foto: BORIS PEJOVIC
Radovi na Zlatici, Foto: BORIS PEJOVIC

Glavni grad nema bilo kakvu odgovornost u realizaciji projekta izgradnje kružnog toka na dijelu Bulevara Vilija Branta prema Mosorskoj ulici, u naselju Zlatica. Gradonačelnik, niti bilo koji organ u sistemu Glavnog grada, nisu do danas dobili i obavještenje u vezi sa krivičnom prijavom mještanina Iveze Ivanovića u vezi sa realizacijom projekta.

To se, pored ostalog, navodi u reagovanju koje je iz PG biroa upućeno “Vijestima”.

”U dnevnom listu ‘Vijesti’ je dana 21. februara 2023. godine, a potom i 11. marta, objavljen tekst u kojem se navodi da je na ‘predlog izmjena saobraćajnog rješenja dobijena saglasnost Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj broj 08-352/19-3960 od 4.12.2019. godine, a na osnovu koje je dalje rađen i revidovan glavni projekat’. Istim tekstom se ističe da je predmetna konstatacija navedena u odgovoru državnog organa - Uprave za saobraćaj, koji je mještanima dostavljen 1. februara. U vezi sa navedenim ističemo da ovaj Sekretarijat nije nadležan za davanje bilo kakvih saglasnosti vezanih za predloge izmjena saobraćajnih rješenja, odnosno bilo kakvih saglasnosti u postupku građenja objekata...”, piše u reagovanju.

Iz Glavnog grada dodaju da je obavještenjem koje se pominje u tekstu, Sekretarijat “ukazao na smjernice koje su sadržane u planskoj dokumentaciji, u poglavljima koja se odnose na uslove za projektovanje saobraćajne infrastrukture”.

”Aktom je ukazano na citate iz tekstualnog dijela plana, te na primjenu i važenje planske dokumentacije za ovaj prostor. Predmetno obavještenje je dostavljeno Ministarstvu saobraćaja i pomorstva”, piše u reagovanju.

Dio teksta na koji Glavni grad reaguje, a kojim se tvrdi da je Sekretarijat dao saglasnost na predlog izmjena saobraćajnog rješenja naveden je u odgovoru koji je Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) dostavio Upravi za saobraćaj 1. februara, a koji su, kako tvrde, od inspektora dobili i mještani.

Pogrešan je navod “Vijesti” da je dokument mještanima dostavila Uprava za saobraćaj, ali je redakcija tačno prenijela njegov sadržaj, konkretno dio da je “na predlog izmjena saobraćajnog rješenja datog u DUP-u ‘Murtovina’ dobijena saglasnost Sekretarijata... od 4. decembra 2019, a na osnovu koje je dalje rađen i revidovan glavni projekat”.

U reagovanju Glavnog grada piše i da, u odnosu na navode da je građanin Iveza Ivanović podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ivana Vukovića, o toj prijavi “do danas nije obaviješten gradonačelnik, niti bilo koji organ u sistemu Glavnog grada...

”Ističemo i to da uredništvo ND ‘Vijesti’, iako dva puta objavljuje tekst na ovu temu i oba puta direktno saopštava da Glavni grad, Sekretarijat i gradonačelnik imaju dio odgovornosti pri realizaciji ovog projekta, bez prethodne provjere navoda, zbog čega očekujemo da naše reagovanje bude objavljeno u cjelosti, kako bi javnost bila upoznata sa činjenicama koje nesporno demantuju tvrdnju da Glavni grad ima bilo kakvu odgovornost u vezi sa navedenim”, piše u reagovanju.

Glavnom gradu, kao i Upravi za saobraćaj, pitanja u vezi sa radovima na Bulevaru Vilija Branta koji se odnose na kružni tok upućena su 15. februara. Pored ostalog, upitani su kada je kružni tok planiran, zbog čega je taj plan promijenjen i Mosorska ulica zatvorena, te i da li su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi i isplaćeni svi iznosi po osnovu eksproprijacije.

”Vijesti” su u tekstovima na koje reaguje Glavni grad navele i raniju izjavu “Monitoru”. U toj izjavi, iz Glavnog grada su kazali da su im od Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), u dva navrata proslijeđeni na izjašnjenje zahtjevi mještana Zlatice, uz koje je dostavljeno i novo saobraćajno rješenje, sa kružnim tokom na raskrsnici sa Mosorskom ulicom.

”Takvim rješenjem raskrsnice došlo bi do značajnog zalaska u DUP-om formirane urbanističke parcele i značajnog izmještanja Jadranske ulice, što je protivno planskoj dokumentaciji, pa smo Ministarstvu uputili odgovor da izmjene detaljnih urbanističkih planova nisu u našoj nadležnosti, već se potrebno obratiti Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja i urbanizma”, prenijele su “Vijesti” odgovor Glavnog grada koji je lani objavljen u “Monitoru”.

Bonus video: