Doživite proljeće u Nacionalnim parkovima Crne Gore

Prošetajte edukativnim, planinarskim i pješačkim stazama, upoznajte jedinstven svijet izvorne ljepote, bogate kulturne baštine i atraktivne turističke ponude.

21488 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

S prvim proljećnim danima Nacionalni parkovi Crne Gore otvoreni su za posjetioce i ljubitelje prirode, rekreativce, sportiste, turiste željne zelenih oaza, živopisnih pejzaža i uživanja u šetnji i boravku u zdravoj životnoj sredini.

NP Durmitor na UNESKO-voj Listi Svjetske prirodne i kulturne baštine, NP Biogradska gora jedna od posljednjih prašuma u Evropi, NP Lovćen – crnogorski Olimp i simbol crnogorskog identiteta, NP Skadarsko jezero najveći slatkovodni akvatorijum Balkana, NP Prokletije prepoznat kao „Alpi na jugu Evrope”, predstavljaju zelene oaze Crne Gore, područja divljine i netaknute prirode, i istovremeno omiljenu turističku destinaciju za posjetioce iz svih krajeva svijeta.

Prošetajte edukativnim, planinarskim i pješačkim stazama, upoznajte jedinstven svijet izvorne ljepote, bogate kulturne baštine i atraktivne turističke ponude.

Neka Vaš susret sa netaknutom prirodom koja se budi bude brižljivo planiran. Nacionalni parkovi Crne Gore vam žele srdačnu proljećnu dobrodošlicu!

Posjetite NP Durmitor – Svjetsku prirodnu baštinu

Doživite ljepotu svjetske prirodne baštine, upravo tu gdje sve vrvi od života dok pješačite, planinarite ili vozite biciklo pored planinskih jezera i rijeka, kroz guste šume i nepregledne zelene predjele.

Preporučujemo pješačenje do planinskih jezera, posjetu vidikovcima Štuoc i Ćurevac, pješačenje edukativnom stazom oko Crnog jezera i obilazak Velikog mosta na rijeci Tari.

Za sve željne adrenalina, rafting rijekom kroz najdublji kanjon Evrope predstavlja pravi izazov! Doživite čudesnu avanturu spuštajući se niz bukove Tare, kroz netaknutu prirodu brze i plahovite planinske rijeke.

U Upravnoj zgradi Parka posjetite prirodnjačku zbirku sa eksponatima biljnog i životinjskog svijeta i suvenirnicu bogato opremljenu ručnim radovima i ukrasnim predmetima od prirodnih materijala koje je izradilo lokalno stanovništvo.

Upoznajte evropsku prašumu

U jednoj od posljednjih prašuma Evrope, Nacionalnom parku Biogradska gora, prijaće vam lagana šetnja edukativnom stazom oko Biogradskog jezera. Pravi je doživljaj proći raznolikim predjelima i doživjeti ljepotu netaknute prirode. Na svježem vazduhu, okruženi stoljetnim stablima, zaboravićete na svakodnevne obaveze.

Uživajte u bojama hidrografskih bisera i zelenim pejzažima prašumskog rezervata čija su stabla stara preko 400 godina i visoka preko 50 metara. S prvim danima ljeta, oživeće i katuni. Tad neizostavno upoznajte njihove domaćine i probajte domaći sir i kajmak, med ili sokove od šumskih jagoda i borovnica.

U posjeti NP Lovćen

Na granici dvije sasvim različite prirodne cjeline, mora i kontinenta, tu gdje se osjećaju uticaji primorske, planinske i umjereno kontinentalne klime, nalazi se Lovćen. Zbog toga ovaj Nacionalni park predstavlja pravu vazdušnu banju pogodnu za aktivan odmor i rekreaciju.

Za šetnju preporučujemo brojne markirane staze koje vode kroz bukove šume ili prolaze starim austrougarskim putevima i vode do vidikovaca sa pogledom na Jadransko more i Bokokotorski zaliv. Ne propustite ni vožnju biciklom. U Centru za posjetioce na Ivanovim koritima informišite se o najznačajnijim prirodnim i kulturnim vrijednostima i stazama koje neizostavno treba posjetiti

Živopisni nacionalni park – Skadarsko jezero

Na samo dvadesetak minuta od Podgorice nalazi se međunarodno značajno stanište ptica močvarica, jedinstveno vlažno stanište, Ramsar sajt, najveće slatkovodno jezero Jugoistočne Evrope i Nacionalni park Skadarsko jezero.

Uživajte u živopisnim pejzažima vodenog bogatstva, postepeno otkrivajte njegove boje i mirise dok pješačite, vozite biciklo, krstarite i kajakarite. Preporučujemo šetnju ribarskim naseljima i posjetu Centrima za posjetioce na Vranjini i Virpazaru.

Jednostavno izazov - Nacionalni park Prokletije

Jedan od najimpresivnijih planinskih masiva Dinarida i jedan od pet crnogorskih nacionalnih parkova, Prokletije, strpljivo čeka da postepeno otkrivate njegove vrijednosti. Svojom ljepotom, zadiviće vas brojni planinski vrhovi strmih padina izdignuti iznad dvije doline, Grbaje i Ropojane.

Ovo područje pruža idealne uslove za planinski biciklizam. Pješačke i planinarske staze koje pružaju pravo zadovoljstvo i uživanje u prirodi, prolaze kroz živopisne predjele, pored izvora, jezera, kroz šume, do katuna.

Neizostavno posjetite jedno od najljepših jezera, Hridsko jezero ili "jezero sreće", na gotovo 2.000 metara nadmorske visine. Imajte na umu da kretanje i boravak u planini predstavlja izazov, ali nikada ne idite sami i nepripremljeni.

Prije nego se odlučite za posjetu nacionalnim parkovima, dobro se informišite o vremenskim prilikama. Imajte u vidu moguće nagle temperaturne promjene u prirodi, i što je najvažnije, pridržavajte se kretanja isključivo obilježenim stazama.

https://nparkovi.me/