UIP: Nema prijavljenih slučajeva šuge koji bi se doveli u vezu sa butikom

"U slučaju da postoji sumnja sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa Institutom za javno zdravlje na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere", saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove

9274 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje potvrdio je da nema prijavljenih slučajeva šuge koji bi ukazali da postoji povezanost sa podgoričkim butikom, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ranije su neki crnogorski mediji objavili da je sanitarna inspekcija dobila nalog da zbog sumnje na šugu provjeri garderobu u podgoričkom butiku "Zara".

"Shodno spekulacijama u vezi sa navodnom pojavom zaraznog oboljenja-šuge u podgoričkom butiku, osjećamo potrebu da proslijedimo zvanične informacije do kojih smo došli, kao i da objasnimo nadležnosti zdravstveno-sanitarne inspekcije, zbog objektivnog informisanja javnosti", navodi se u saopštenju Uprave.

Uprava je 10. marta, kako pojašnjavaju, primila anonimnu prijavu od osobe koja je čula glasine da se navedeno oboljenje pojavilo u jednom podgoričkom butiku.

"Odmah po prijemu inicijative zdravstveno-sanitarna inspekcija je kontaktirala Institut za javno zdravlje od kojih je dobila informaciju da je na nivou Crne Gore, Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u periodu od 13.2. do 13.03.2023. godine prijavljeno osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja, a poslednji 1.3.2023. U istom periodu prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva. Na osnovu dinamike pristiglih prijava ne može se zaključiti da postoji povezanost sa pomenutim butikom", kazali su oni.

Napomenuli su da u slučaju da dobije prijavu da je došlo do većeg broja oboljevanja osoba od neke zarazne bolesti, sanitarni inspektor će odmah po prijemu poziva obavijestiti nadležnu Higijensko epidemiološku službu odnosno Institut za javno zdravlje o tome.

Naglasili su da Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje.

"U slučaju da postoji sumnja, sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa Institutom za javno zdravlje na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere. (epidemiolozi pregledaju lica, vrše epidemiološko ispitivanje, u slučaju da ima potvrđenih slučajeva, sanitarni inspektor donosi rješenja o izolaciji tih lica, kao i njihovih kontakata)", pojasnili su iz Uprave.

Bonus video: