Savjet za prava djeteta: Učestalo nasilje među djecom i mladima, neophodnim mjerama suzbiti pojavu

Članovi Savjeta obavezani da Sekretarijatu Savjeta za prava djeteta u roku od dvije sedmice upute predloge modela koji bi doveli do konačnog cilja - suzbijanja nasilja među djecom i mladima i nasilja nad djecom uopšte

6808 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me/R. Koprivica
Foto: Gov.me/R. Koprivica

Nasilje među djecom i mladima je učestalo i država mora preduzeti sve neophodne mjere radi suzbijanja ove pojave, saopšteno je nakon konstitutivne sjednice Savjeta za prava djeteta.

Premijer i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dritan Abazović, uputio je apel Ministarstvima unutrašnjih poslova, prosvjete, Upravi policije kao i svim drugim nadležnim institucijama da se pojača nadzor kako bi se ukazao značaj rješavanju ovog problema s obzirom na to da je zaštita prava djeteta jedna od najbitnijih tema cjelokupnog društva.

"Usvojen je zaključak kojim se pozivaju svi članovi Savjeta i učesnici u raspravi povodom ove teme da Sekretarijatu Savjeta za prava djeteta u roku od dvije sedmice upute predloge modela koji bi doveli do konačnog cilja - suzbijanja nasilja među djecom i mladima i nasilja nad djecom uopšte", navodi se u saopštenju.

Današnjoj sjednici Savjeta pored članova koje čine predstavnici izvršne vlasti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo, direktor Uprave za statistiku, direktor Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu kao i predstavnici nevladinog sektora, zbog važnosti teme koja je bila na dnevnom redu sjednice, prisustvovali su i v. d. vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, predstavnici UNICEF-a i predstavnica Uprave policije.

Na sjednici je usvojen dvogodišnji Program rada Savjeta za prava djeteta koji je pripremio Sekretarijat Savjeta u saradnji sa UNICEF-om i uz konsultaciju sa svim zainteresovanim stranama koje se bave zaštitom prava djeteta, a na osnovu zakonskih zahtjeva koji proizilaze iz nacionalnih strateških dokumenata, kao i obaveza po osnovu ratifikovanih regionalnih i međunarodnih ugovora.

Bonus video: