Ozbiljna politika “čuje” birače

Aktivnosti političkih stranaka na društvenim mrežama uglavnom su jednosmjerne, a poruke upućene članstvu i simpatizerima, kaže za “Vijesti” internet konsultant Dragan Varagić

7593 pregleda 0 komentar(a)
Varagić, Foto: twitter.com
Varagić, Foto: twitter.com

Političke partije se na internetu i društvenim mrežama uglavnom obraćaju istomišljenicima, a ako i komuniciraju direktno sa članstvom i potencijalnim glasačima, to obično čine putem alata za komunikaciju, kao što su Viber, WhatsApp, Messenger...

Ozbiljnije stranke u kampanjama bolje komuniciraju i javno i direktno.

To je, pored ostalog, “Vijestima” rekao Dragan Varagić, internet konsultant iz Novog Sada, komentarišući ponašanje političara i političkih partija u onlajn svijetu.

”Kada se analiziraju aktivnosti političkih stranaka na internetu i društvenim mrežama, treba uvijek voditi računa o tome kako političke stranke percipiraju bilo koji kanal komunikacije: oni se prvo obraćaju svojim aktivistima, jer su im oni najvažniji; zatim, obraćaju se svom članstvu i simpatizerima; nakon toga se obraćaju svojim glasačima - sigurnim i onim manje sigurnim; oni u svojim porukama u kampanjama se veoma rijetko obraćaju onima koji nisu politički istomišljenici. Kada se ovo ima u vidu, onda je moguće posmatrati onlajn aktivnosti političara na mnogo objektivniji način. To je razlog zašto nema mnogo dvosmjerne komunikacije - oni šalju svoje poruke onima kojima su te poruke namijenjene”, kazao je Varagić “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, ulazak u onlajn konverzaciju često donosi neki konflikt mišljenja.

”I on može zanimati njihove ciljne grupe, ali često nije naročito važan u kontekstu ciljeva političke kampanje. Kod ozbiljnijih političkih stranaka koje bolje komuniciraju sa svojim članstvom i potencijalnim glasačima, dvosmjerna komunikacija je obično direktna/privatna putem alata kao što su Messenger, Viber, WhatsApp, itd. Ozbiljnije stranke bolje komuniciraju i javno i direktno u kampanjama”, kazao je internet konsultant iz Novog Sada.

U Crnoj Gori 19. marta održavaju se predsjednički izbori, na kojima učestvuje sedam kandidata.

U trci za predsjednika su aktuelni predsjednik Milo Đukanović, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Mandić, kandidat Koalicije za budućnost Crne Gore, Jakov Milatović kao kandidat Pokreta Evropa sad, Jovan Radulović kao nezavisni kandidat, Goran Danilović, kandidat Ujedinjene Crne Gore, lider Demokrata Aleksa Bečić i jedina žena, Draginja Vuksanović Stanković, kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP).

Svi kandidati i partije koje su ih kandidovale koriste internet i društvene mreže u svrhu promocije, ali uglavnom ne komuniciraju sa publikom koja ih prati, već se biračima obraćaju slanjem opštih poruka.

U naučnom radu koji je objavljen 2021. autor Neven Obradović, pozivajući se na navode Dona Tapskota, navodi kako je, u odnosu na tradicionalne medije, gdje su građani slušali govore, rasprave i televizijske reklame i potom glasali, era društvenih mreža donijela prisniji odnos političara i institucija sa građanima, koji se bazira na interaktivnosti”.

”Don Tapskot naglašava da ‘nosioci javnih funkcija sada mogu bez troškova da traže mišljenje građana, omogućavajući im osnovne informacije na mreži, mrežne rasprave i mehanizme povratne informacije... Takva aktivnost angažuje i mobilizuje građane, stvara inicijative iz realnog života u zajednicama i društvu kao cjelini”, navodi Obradović u radu.

Prema istraživanju Monstata o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, u Crnoj Gori je u 2022. godini 81 odsto anketiranih domaćinstava izjavilo da ima pristup internetu kod kuće.

”U petogodišnjem periodu, došlo je do rasta broja domaćinstava koja imaju pristup internetu. U 2022. godini procenat domaćinstava koja imaju pristup internetu kod kuće je porastao za 8,8 procentnih poena (sa 72,2% na 81,0%), u odnosu na 2018. godinu”, saopštili su ranije iz Monstata.

Istraživanje se sprovodi u domaćinstvima, u skladu sa metodologijom Eurostata, a obuhvata domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine starosti.

Bonus video: