CIRT: Mogući sajber napadi tokom izbora

"Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori, međutim nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade", naveli su iz Nacionalnog centra za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente

9059 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Nacionalnog centra za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente (CIRT) saopštili su da su mogući sajber napadi tokom predstojećih izbora i da će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da eventualne napade spriječe, u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima.

Ukazuju da je primjetan trend rasta DDoS napada u toku važnih političkih dešavanja na našim prostorima, ali i na globalnom nivou. Shodno tome, ističu, neophodno je dodatno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama, kao i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa.

DDoS napad (Distributed Denial of Service) ima za cilj da onemogući krajnjim korisnicima korišćenje određenog servisa (pristup veb portalu, praćenje rezultata izbora, i slično), slanjem velikog broja zahtjeva. Ovakvi hakerski napadi su rado korišćena alatka onih koji ne žele da određeni sadržaj dođe do šire javnosti, napominju iz CIRT-a.

"Što se tiče posljedica, oni nijesu neki od najopasnijih. Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiteta, a nerijetko i novca", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da CIRT, osim odgovora na incidentne, djeluje i preventivno, edukacijom korisnika objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete.

"Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori, međutim nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade. Tokom predstojećih izbora CIRT će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima spriječi eventualne DDoS napade", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: