Seloštak zaslužuje zaštitu

Opština Nikšić zatražila mišljenje da li šumski kompleks zaslužuje status prirodnog dobra

2303 pregleda 0 komentar(a)
Vrijedna prirodna baština: Seloštak, Foto: NVO Zagrad
Vrijedna prirodna baština: Seloštak, Foto: NVO Zagrad

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredi Opštine Nikšić uputio je zahtjev Agenciji za zaštitu životne sredine da u skladu sa svojim nadležnostima utvrdi da li šumski lokalitet “Seloštak” zaslužuje status prirodnog dobra.

”U dopisu Sektarijata navodi se da se lokalitet nalazi u blizini visoravni Lukavica koja je predložena opštinskim planovima da bude zaštićeno prirodno dobro kao predio izuzetnih odlika. S obzirom na činjenicu da je opštinskim planovima predloženo da Lukavica bude zaštićeno prirodno dobro, a uzimajući u obzir da se šumski kompleks Seloštak nalazi u neposrednoj blizini i da se kroz lokalitet pruža glavna asfalta putna dionica koja vodi do Lukavice, Konjska, Kapetanova jezera, očekujemo da će Agencija naći modalitet u kontekstu povezanosti ova dva lokaliteta”, navodi se u saopštenju NVO “Zagrad Montenegro”, koje potpisuje njen predsjednik Ivan Đurović.

Ta NVO je Opštini podnijela inicijativu da se zaštiti šumski kompleks Seloštak, površine preko 238 hiljada metara kvadratnih. Zaštitom pomenutog kompleksa, kako su istakli, spriječila bi se dalja devastacija lokaliteta, povećao bi se nivo zaštite od sječe, požara i drugih negativnih uticaja, ali bi se stekao I viši stepen uslova zaunapređenje lokaliteta i njegovu turističku valorizaciju. Podršku da se Seloštak stavi pod zaštitu dobili su od brojnih građana, ljubitelja prirode, kao I ekoloških organizacija.

Podršku za zaštitu tog lokaliteta, pored te NVOdali su i predstavnici Društva mladih ekologa Nikšić i nevladinog udruženja “Putevima predaka”, kao i predstavnici opštinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

Bonus video: