Dušan Raičević prvi potpredsjednik Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope

Novo rukovodstvo izabrano na Generalnoj skupštini NALAS-a u Istanbulu

5118 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja u Istanbulu, Foto: Zajednica opština Crne Gore
Sa događaja u Istanbulu, Foto: Zajednica opština Crne Gore

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, izabran je za prvog potpredsjednika Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS).

Novoizabrani predsjednik NALAS-a je gradonačelnik Fatiha u Istanbulu Mehmet Ergün Turan, drugi potpredsjednik je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, dok će treći potpredsjednik biti Emil Draghici iz Rumunije, saopšteno je iz Zajednice opština.

Generalna skupština NALAS-a, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, održana je u Istanbulu 15. marta. Skupština je okupila oko 40 gradonačelnika iz regiona, a u fokusu su bili godišnji izvještaj i program rada, finansijski plan za tekuću godinu, kao i diskusija na temu: „Otpornost gradova i odgovor na krizne situacije. Solidarnost, prevencija i politike vezane za prirodne katastrofe/zemljotrese.“

Pored Generalne skupštine NALAS-a, održan je i okrugli sto na temu: „Jačanje uloge lokalnih vlasti u planiranju aktivnosti na planu energije i klime“, u saradnji sa GIZ-ORF programom i Centralnom agencijom za upravljanje projektima (CPMA). Održana je i sesija: „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdjevanja i tretmana otpadnih voda (RCDN) za zeleniju Jugoistočnu Evropu.“

"Tokom ovog događaja, generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović se susrela sa generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Matju Morijem, kojom prilikom su razgovarali o mogućnosti organizovanja monitoring misije Kongresa u Crnoj Gori. Cilj misije je praćenje primjene Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, davanje preporuka i sačinjavanje Izvještaja, koji će doprinijeti poboljšanju položaja opština u odnosu prema centralnim vlastima", saopšteno je iz Zajednice opština.

Na sastancima u Istanbulu su prisustvovali i pomoćnica za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vanja Starovlah, potpredsjednik opštine Kolašin Miodrag Bulatović i sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorice Miljan Barović.

Bonus video: