Zeleno povrće – zdravlje na dohvat ruke

Zeleno povrće je nezaobilazan sastojak zdrave i izbalansirane ishrane.

38597 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Poznata poslovica kaže zdravlje na usta ulazi. Kada je zeleno povrće u pitanju onda to sa sigurnošću možemo reći da je tačno. Nedavna istraživanja su pokazala da redovna konzumacija zelenog povrća može biti povezana sa smanjenim rizikom od kardio-vaskularnih i nekih drugih bolesti. Takođe, zeleno povrće može imati pozitivan uticaj na raspoloženje i opšte stanje organizma, zbog svojih hranljivih materija. Biljni pigment, hlorofil, daje biljkama zelenu boju i važan je segment u povrću koji pomaže u jačanju imuniteta. Zelena salata, mladi luk, blitva, spanać, brokula, kelj ili špargla, kombinujete ih tako da jedan od ovih sastojaka uvijek bude dio obroka.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Zelena salata

Zelena salata je jedno od najzdravijih povrća koje se može naći u ovom periodu godine. Bogata je vitaminima A, C i K, vlaknima i drugim hranljivim materijama. Dobar je izvor antioksidanata koji mogu pomoći u borbi protiv upalinih procesa u organizmu. Najčešće se konzumira u salatama, a najjednostavnija je kada se pomiješa sa mladim lukom, začini sa prstohvatom soli i doda malo svježeg limunovog soka i maslinovog ulja. Uz tost hljeb i mladi sir, idealna je za lagani ručak ili večeru.

Spanać

Kao i zelena salata, spanać je riznica mnogih vitamina i minerala. Bogat je vlaknima pa je itekako dobar za probavu. Sadržaj masti je veoma nizak i na 100g iznosi oko 0.40g. Kod nas je veoma popularno zeleno povrće koje se može naći u ovom periodu godine i preporuka je da se što češće konzumira, jer može uticati na borbu protiv anemije. Ipak od načina obrade zavisiće i stepen apsorpcije vitamina i minerala koji su potrebni našem organizmu. Najbolje je da se lagano obari i začini po želji, a može da se koristi za smoothie i zelene sokove.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Brokula

Ovo povrće idealno je za svakodnevnu konzumaciju ukoliko želimo da se zdravo hranimo, korigujemo tjelesnu težina ili krenemo sa sportskim aktivnostima. Pošto ima nisku kaloričnu vrijednost može se jesti u količini koja nama najviše odgovara. Izuzetno je bogato vitaminom C koji je važan za naš imuni sistem, a od načina obrade će zavisti i stepen apsorpcije ovog vitamina ali i mangan i gvožđa. Preporuka je da se obari na pari samo nekoliko minuta i koristi kao dodatak salatama ili prilog uz parče grilovanog mesa ili tofua. Specifičnog je ukusa pa ukoliko vam ne prija u ovim kombinacijama može se koristiti za pripremu potaža i smoothie.

Špargla

Špargla se ne konzumira često, ali i ovo povrće je izuzetno dragocjeno za naš organizam. Niskokalorična, takođe bogata folnom kiselinom, vitaminima poput A,E,K popularna je kod onih koji vode računa o tjelesnoj težini. Špargla je dobar izvor antioksidanata koji mogu pomoći u borbi protiv upala i jačanja imuniteta.

Zdrava ishrana uključuje raznoliku i uravnoteženu ishranu bogatu svježim voćem i povrćem. Za bogat izbor raznovrsnog, sočnog i svježeg voća i povrća pobrinuli su se AROMA i CITY marketi . Posjetite AROMA i CITY markete i obogatite svoj jelovnik sa uvijek svježim i sočnim voćem i povrćem.

Zajedničke karakteristike zelenog povrća:

  • bogat vitaminima A, B2 i K
  • sadrži visok nivo folne kiseline
  • vitamin C, mangan i gvožđe - od načina termičke obrade zavisti i stepen apsorpcije
  • nizak nivo kalorične vrijednosti
  • poboljšava opšte stanje organizma, imunitet i ubrzava metabolizam
  • nizak nivo masti i šećera

Sve za tebe! AROMA i CITY marketi