Dogovorena direktna saradnja sa Agencijom Evropske unije za sajber bezbjednost

Ističe se da bi produbljivanje saradnje sa ENISA-om Crnoj Gori omogućilo i ekspertsku podršku, studijske posjete savremenim centrima za sajber bezbjednost, obezbjeđivanje alata i softverskih rješenja za jačanje sajber bezbjednosti

2750 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Ministarstva javne uprave i Agencije Evropske unije za sajber bezbjednost, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka Ministarstva javne uprave i Agencije Evropske unije za sajber bezbjednost, Foto: Ministarstvo javne uprave

Crna Gora je dogovorila uspostavljenje direktne komunikacije i konkretnu saradnju sa Agencijom Evropske unije za sajber bezbjednost (ENISA), saopšteno je iz Ministarstva jave uprave (MJU).

Kako se navodi u saopštenju, resorni ministar Maraš Dukaj istakao da je da bi iskustva i ekspertize ENISA-e bile od nemjerljivog značaja za sve aktivnosti koje su počete u cilju jačanje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori.

Kako se navodi, produbljivanje saradnje sa ENISA-om bi Crnoj Gori omogućilo stručnu pomoć u procesu oporavka informatičke infrastrukture Vlade, i mreže državnih organa, angažovanjen grupe eksperata specijalizovanih za sajber bezbjednost, specijalizovane obuke u oblasti sajber bezbjednosti.

Ističe se da bi produbljivanje saradnje sa ENISA-om Crnoj Gori omogućilo i ekspertsku podršku, studijske posjete savremenim centrima za sajber bezbjednost, obezbjeđivanje alata i softverskih rješenja za jačanje sajber bezbjednosti.

"Koji bi doprinjeli jačanju infrastrukturnih kapaciteta i omogućili sofisticiranu prevenciju i rješavanje eventualnih sajber incidenata u budućnosti", kaže se u saopštenju.

enisa dukaj
foto: Ministarstvo javne uprave

Generalni direktora Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović rekao je da ENISA i Evropske unije (EU) mogu pomoći Crnoj Gori u osnivanju Agencije za sajber bezbjednost, sa svojim ekspertizama i iskustvom u uspješnom radu u okviru EU.

Šef tima za međunarodnu saradnju ENISA Srefano De Kresenco rekao je da je ključna nadležnost ENISA-e da pomaže zemljama članicama EU u razvoju javnih politika u oblasti sajber bezbjednosti ali i na zajedničkom nivou EU.

Iz MJU su kazali da će inicijativa, koja je potekla od crnogorske strane, pokrenuti konkretne aktivnosti i saradnju agencije ENISA-e i Regionalnog centra za sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici.

“Ono što je posebne važno istaći sa ovog sastanka jeste da je uspostavljena direktna komunikacija i to je od posebnog značaja kad su u pitanju sajber napadi i brzina razmjene informacija”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: